fbpx

Pet močnih idej, kako si pomagati, ko življenje postane stresno

"Najmočnejše orožje proti stresu je naša sposobnost, da izberemo eno misel in zavržemo drugo." - William James

Stres ne izbira. Ni mu mar, kdo smo in kaj smo. Ko se pojavi, prevzame naše življenje. V mnogih primerih povzroča različne neprijetnosti, kot so glavobol, nespečnost, mišična napetost ali bolečine v telesu.

Po podatkih American Institute of Stress, se v telesu, ki je v stresu, aktivira “telesni simpatični živčni sistem, zaradi nenadnega sproščanja hormonov. Simpatični živčni sistem stimulira nadledvične žleze in sproži sproščanje kateholaminov, ki vključujejo adrenalin in noradrenalin. To povzroči povišanje srčnega utripa, krvnega tlaka in dihanja.”

Ko smo v stresni situaciji, naše telo aktivira odziv boja ali bega. Zakaj je to pomembno? Čeprav je naš boj ali beg izredno koristen, kadar smo v situacijah, kjer gre za naše preživetje, niso vse situacije takšne. Telo ne ve, kako bi ločevalo ene in druge. Izgorevamo, ker se naše telo nenehno bori ali beži pred grožnjami, tudi tistimi, ki nam v resnici ne povzročajo škode.

Preberite si pet idej za boj proti stresu v vašem življenju. Z njimi boste lažje upravljali stres.

1. Zapisujte si misli

Ko ste obremenjeni s svojimi misli, težko razmišljate, ne morete ostati zbrani in osredotočeni. Vaš um je popolnoma zapolnjen z mislimi, ki nenehno tekmujejo za vašo pozornost. Ne veste, kaj naj storite. Zmedeni ste. Vaja, s katero lahko dobite misli pod nadzor, se imenuje Brain Dump.

Udobno se namestite. Vzemite pisalo in papir. Zapisujte si vse misli, ki se pojavijo. Predstavljajte si, da je vaš papir prazno platno, na katerega boste narisali vsako misel, ne glede na to, kako majhna ali nepomembna je. Ne razmišljajte, kako je videti to, kar ste napisali, ideja je, da svojim mislim omogočite izhod. Kajti ko so zapisane na papirju, ne plavajo več v vaši glavi in ne iščejo več vaše pozornosti.

Ko jih zapišete, jih pustite takšne, kot so. Ne popravljajte jih. Ne spreminjajte jih. Dovolite jim, da preprosto obstajajo takšne, kot so – niso pravilne ali napačne. Uporabljajte to vajo vsak dan ali kadarkoli se vam zdi, da je v vas preveč misli, ki vam želijo kreirati dan.

2. Ukvarjajte se s športom

Nič ni bolj terapevtskega, kakor fizično premikanje telesa, ki čuti težo stresa. Svoj dan nosite v telesu! Če ste imeli težek dan, se bo ta energija čutila kakor napetost ali vznemirjenje. Po navedbah Ameriškega združenja za tesnobo in depresijo, so znanstveniki ugotovili, da redne športne aktivnosti zmanjšujejo splošno raven napetosti, dvigujejo in stabilizirajo razpoloženje, izboljšujejo spanec in samozavest. Ugotovili so tudi, da lahko 10 do 15 minut aerobnih vaj izjemno dobro vpliva na vaše telo.

Najdite sistem vadbe, ki vam ustreza in ga izvajate nekaj dni na teden. Tekajte, plešite, pojdite na jogo, karkoli vam bo povečalo srčni utrip, saj ste s tem na dobri poti, da preprečite stres.

3. Poiščite pomoč terapevta

Včasih se zdi, da zapisovanje misli in občutkov ni dovolj. Ljudje smo kompleksna človeška bitja, ki želimo svoja čustva razumeti in obdelati na globlji ravni. V prisotnosti strokovnjaka se lahko odprete, mu zaupate, kaj vas teži, kaj vas preganja v stresnih situacijah. Terapevt vam daje občutek, da lahko nekomu zaupate vaše skrbi, da imate nekoga, ki vas dejansko posluša, da se znebite svojih bremen.  Včasih pomaga tudi, če imate nekoga (partnerja, prijatelja), ki mu zaupate.

4. Prekinite svoj vsakdan

Prekinitev dneva pomeni, da v rutino vnesete nekaj povsem novega. Recimo, če ima vaš delovni ali šolski dan vsak dan enako zaporedje dogodkov, lahko že kratka prekinitev ugodno vpliva na vašo produktivnost in ustvarjalnost. V svoj urnik si dodajte odmor za raztezanje, sprehod pred kosilom, karkoli, da spremenite rutino. To vam bo prineslo novo energijo in razbremenilo vaš stresen dan.

5. Sprostite energijo

S tem si boste izboljšali energijski pretok telesa. To je lahko masaža, Reiki, akupunktura, karkoli, kar vam bo pomagalo premakniti energijo, ki je blokirana v telesu. Sprostite se.

Stres vpliva na fizično, duševno in čustveno stanje vsakogar izmed nas. V kolikšni meri, pa je odvisno le od vas.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!