Plastika? Ne, hvala.

Ne glede na to, ali gre za manjšo spremembo v vsakodnevnem življenju ali za podpiranje projektov, ki si resnično prizadevajo ustvariti razliko – tako lahko tudi vi prispevate k svetu z manj plastike.

Tukaj je nekaj nasvetov, kako iz vsakdana izločiti plastiko.

Večna flaška Dopper

Flaške Dopper
Flaške Dopper

Ob nakupu flaške Dopper si niste omislili le partnerja za življenje, temveč tudi poskrbeli za naše okolje. Nakup neposredno podpira fundacijo Dopper, ki financira projekte za vodo in sanitarije v Nepalu prek dobrodelne organizacije Simavi in ​​njihovega lokalnega partnerja NEWAH. Fundacija organizira tudi akademijo Dopper, ki organizira izobraževalne programe o vodi in (plastičnih) odpadkih.
smileconceptstore.si

Kozmetični izdelki brez plastike

Nekatere kozmetične znamke jemljejo pobudo »brez plastike« zelo resno in tako v svojo ponudbo vključujejo embalažo za ponovno uporabo, zmanjšujejo količino plastike v izdelkih in reciklirajo. Ena takih znamk je The Ordinary, ki se je zavezala, da bo do konca leta popolnoma umaknila plastiko. Aveda, Kiehl’s Burt’s Bees in L’Occitane se prav tako odločajo za embalažo iz aluminija in iz niti sladkornega trsa namesto polimerov. Lush je med drugim polovico svojih tekočih izdelkov spremenil v trde in v Milanu letos odprl tudi prvo svojo »naked« trgovino.

Lesena zobna ščetka

Biorazgradljive zobne ščetke The Natural Family Co
Biorazgradljive zobne ščetke The Natural Family Co

Če pomislite, da v življenju porabimo kar 300 zobnih ščetk, je popolnoma smiselno, da namesto navadnih raje izberemo zobno ščetko brez plastike (teh naj bi porabili okoli 100). Na tržišču so celo biorazgradljive zobne ščetke, kot na primer The Natural Family Co.

Užiten pribor

Indijsko podjetje Bakeys razvija pribor in embalaže za s sabo iz morske trave, ki jih boste lahko pojedli. Medtem lahko svojega ponudnika hrane za s sabo prosite, da v naročilo ne vključuje plastičnega pribora za enkratno uporabo.

Brez plastičnih slamic

Tudi plastične slamice so na seznamu stvari, ki naj bi se popolnoma prepovedale. Za uvrstitev na ta seznam je kriv podatek, da jih na leto odvržemo več kot 8,5 milijarde. Zato raje pobrskajte za slamicami brez plastike: steklenimi, papirnatimi, slamicami iz bambusa in iz nerjavečega jekla.

Moda z (za)vestjo

Najbrž že veste, kako velik delež plastike našim oceanom prispeva modna industrija. A modne znamke počasi začenjajo popravljati svojo napako. G-Star je na primer začel proizvodnjo trajnostnega denima, pa tudi H&M uporablja trajnostne materiale (na primer iz starih ribiških mrež). Na tržišču je prav tako veliko število manjših znamk, ki se osredotočajo na trajnostno modo.

Plastika kot plačilno sredstvo

The Plastic Bank (plasticbank.org) je svetovna veriga, ki sprejema plastiko za recikliranje kot plačilno sredstvo po sistemu veriženja blokov (»blockchain«). Z njo si lahko celo plačate šolnino oziroma vam bodo za želeno storitev izdali vavčer.

Po nakupih z lastno vrečko

HOFERjeva trajnostna nakupovalna vrečka
HOFERjeva trajnostna nakupovalna vrečka

Ste vedeli, da povprečen Slovenec na leto porabi med 150 in 300 plastičnih vrečk? Okolju prijaznejša izbira je lastna trajnostna nakupovalna vrečka, ki naj postane stalna sopotnica pri vseh naših nakupih. K temu spodbuja tudi podjetje HOFER, saj kot prvi večji trgovec v Sloveniji omogoča nakup trajnostne vrečke, izdelane iz Fairtrade bombaža. Z nakupom vsake vrečke kupci hkrati prispevajo 5 centov za očiščenje slovenskih voda. Vsekakor okolju prijaznejša izbira in pravilna odločitev za lepši jutri. Danes za jutri.
manjvrec.si

PRESENEČENJE! ŠE VEČ PLASTIKE
Umetno krzno
Sintetična vlakna v umetnem krznu vsebujejo elemente plastike in traja lahko tudi stoletja, da se ta oblačila razgradijo.

Žvečilni gumi
Večina žvečilnih gumijev vsebuje sintetično gumo, ki ni biorazgradljiva, kar bo vedel vsak, ki je kdaj pogledal pod šolsko klop.

Pokrovi steklenih kozarcev
Po navadi imajo pokrovi plastično obrobo, ki pomaga pri lažjem zapiranju. Kljub temu se stekleni kozarci lažje ponovno uporabijo, zato jih operite in ponovno uporabite.

Konzerve
Aluminijaste konzerve so prevlečene s plastjo plastike, ki pomaga preprečevati rjo, razbarvanje in kisanje hrane, kot so na primer paradižniki.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Živite s sočutjem: budistične modrosti, ki ti lahko še do konca leta spremenijo življenje!