fbpx

Plogging: iz Skandinavije prihaja super trend

Foto: Envato
Zadnjič posodobljeno: :

Se spomnite hygge in lykke? Ne, to niso liki iz serije, ampak življenjski trendi iz Skandinavije, ki so v zadnjih letih osvojili svet. Danska slovi kot država najsrečnejših ljudi na svetu, zato ne preseneča, da so se mnogi odločili, da bodo v njej poiskali skrivnost srečnega življenja.

Kaj je hygge

Beseda hygge izvira iz stare norveščine in pomeni blaginjo. Prvič se je pojavila konec 18. stoletja. Ena od dobrih stvari pri hyggeu je, da to blaginjo uporabite kjerkoli, na vsakem koraku in v vsem kar počnete. Hygge pomeni ustvariti toplo vzdušje in uživati ​​v dobrih stvareh v življenju, uživati v vsem za kar je vredno živeti. Hygge ni le topel sijaj sveč, je tudi ležanje z ljubljeno osebo, uživanje s prijatelji in družino, ter razpravljanje o majhnih stvareh v življenju, ki napolnijo srce.

Foto: Envato

Kaj je lykke

Lykke je beseda za veselje in srečo. Kako v svetu, polnem negativnosti in katastrof, vemo, kje najti veselje in srečo? Tudi najmanjše in najpreprostejše stvari v življenje namreč prinesejo veselje. Sreča ni nekaj, kar je preprosto izmeriti. Nekateri mislijo, da je sreča denar, drugi mislijo, da je svoboda. Lykke je ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem, je gibanje, zdravje, aktivnost, prostovoljstvo, naključna dejanja, povezovanje z družino in prijatelji, zaupanje in vera.

Foto: Envato

Prihaja nov trend plogging

S severa Evrope prihaja še en zelo zanimiv trend – plogging. Gre za aktivnosti v naravi kot so tek, hoja, ki vključujejo tudi zbiranje smeti, saj te namreč škodijo okolju in našemu planetu. Pri izvajanju te trajnostne pobude so koristi dvojne. Poleg skrbi za okolje, pomagate tudi zdravju svojega telesa. Beseda “plogging” izhaja iz kombinacije švedske besede plocka upp (pick up) in angleške besede jogging. Pionir te dejavnosti je bil Erik Ahlström, ki je po selitvi v Stockholm začel čistiti smeti na lokacijah, kjer se je ukvarjal s športom.

Foto: Envato
Eksponentna rast plastike ogroža preživetje našega planeta. Povzroča zastrupljanje in poškodbe morskega življenja, motnje človeških hormonov, onesnaževanje naših plaž, pokrajin. Zato pobirajmo smeti, ločujemo odpadke in poskrbimo za čist planet.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!