3 najlepše in najbolj gostoljubne slovenske planinske koče

Foto: Envato
Zadnjič posodobljeno: :

Slovenija slovi po čudovitih planinskih poteh, ki jih popestrimo z obiskom ene izmed gostoljubnih postojank na poti. Izbrali smo tri, ki po priljubljenosti sodijo visoko na slovenski seznam, saj vas bodo lastniki brez dvoma sprejeli odprtih rok.

Krekova koča na Ratitovcu

Krekova koča na Ratitovcu si je prislužila laskavi naziv Naj visokogorska planinska koča 2021. Kočo, ki stoji tik pod Gladkim vrhom, v večji meri obiščejo domači gostje, zaradi lahke dostopnosti pa je med njimi tudi veliko družin z majhnimi otroki. Da se okrepčate pred sestopom, ne pozabite na odlične domače flancate. S koče se razteza čudovit pogled na Škofjeloško in Cerkljansko hribovje, v daljavi je mogoče občudovati tudi Julijske Alpe, Karavanke in Kamniško-Savinjske Alpe.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hribovc.si (@hribovc.si)

Dom na Kofcah

V tradicionalnem poletnem izboru si je naziv naj planinske koče prislužil nadvse priljubljeni Dom na Kofcah, ki daleč naokrog slovi po odličnih štrukljih. Raznolika paleta le teh zadovolji vse okuse, od tradicionalnih do modernih, sladkih in slanih ter seveda tudi čokoladnih. Dom, ki se nahaja 1488 metrov nad morjem, si je ta laskavi naziv nadel že drugič. Najdete ga na prostranem pašniku, pod pobočjem Košute, zaradi svoje lege pa je odlična končna točka ali pa služi zgolj za izhodišče.

Tonkina Koča na Vršiču

Pod 17. serpentino vršiške ceste stoji Tonkina koča, poimenovana po njeni legendarni oskrbnici s kilometri izkušenj v tem poslu. Leži na čudoviti razgledni točki in služi kot odlično izhodišče za pohode na bližnje vrhove ter krajše sprehode. Okrepčate si lahko z odlično domačo kulinariko, ki vas bo napolnila z energijo za nadaljevanje poti. Navdušeni bodo tudi otroci, saj v sklopu koče nudijo tudi delavnice za najmlajše pa tudi sprehode po skritih poteh in večere pod zvezdami.

Nenavadno lepa zatočišča v slovenskih gorah: 3 očarljivi slovenski bivaki

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!