fbpx

Pokukajte čez planke v počitniško deželo Nemčijo

Čez planke, 26.12.2021 ob 13.25 na TV Slo 1

Foto: envato

Da bi doživeli pravo Nemčijo, morate tja, kjer domačini pozabijo na pregovorno točnost. Za Nemčijo in Nemce veljajo številni stereotipi, ki včasih sicer držijo, a ko bolje spoznamo pristno življenje domačinov, ugotovimo, da lahko o tej deželi in njenih prebivalcih odkrijemo še mnogo zanimivega.

Ali ste na primer vedeli, da ima Nemčija kljub slovesu industrijske države velika območja neokrnjene narave? In da v nobeni drugi evropski državi ne pojedo toliko kruha? Ali pa, da je Unesco Kneippovo terapijo uvrstil na seznam nemške nesnovne kulturne dediščine? Ter da je torta črni gozdiček iz Schwarzwalda, ki odslikava barve tradicionalnega klobuka Bollenhut, najbolj priljubljena torta v Nemčiji?

Popotniški duh je Mojco Mavec, simpatično voditeljico in ustvarjalko priljubljene oddaje Čez planke, popeljal na jug Nemčije. V tokratni oddaji, ki bo na sporedu v nedeljo, 26. 12. 2021, ob 13.25 na Televiziji Slovenija, boste lahko spoznali ohranjanje kulturne dediščine tradicionalnih zdravilišč z elegantno arhitekturo v zdraviliškem mestu Baden-Baden, kjer so se po pričevanjih okoli leta 69 našega štetja zdravili že stari Rimljani, odkrili gozdnato in hribovito območje, Schwarzwald. Ta je dom številnim umetnikom, ki so navdih črpali v ruralnem življenju, in si zasluži naziv kulinarične destinacije s kar 17. restavracijami z Michelinovimi zvezdicami. Razvajanje brbončic s tradicionalnimi ali sodobnimi jedmi, značilnimi za to nemško pokrajino, lahko zaključite s pravo češnjo na vrhu torte – in to slavne schwarzwaldske.

Tu boste raziskali stare obrti Črnega gozda, prehodili dobro uhojeno pot med nekdanjo Kranjsko in očarljivim univerzitetnim mestom z osupljivo arhitekturo in slikovitim starim mestnim jedrom ob reki Neckar, Tübingen. Tübingen, ki je bil že v času reformacije pomembno kulturno središče. Tu je deloval Primož Trubar in dal v Morhartovi tiskarni leta 1550 natisniti prvi slovenski knjigi – Abecednik in Katekizem.

Pot vas bo vodila na podeželje, kjer se boste preko manj odkritih mokrišč ob vznožju Alp spustili do Oberammergaua. Sprehodili se boste po ulicah čarobnega in edinstvenega kraja Oberammergau, ki je povezan tudi z najstarejšim dramskim besedilom v slovenščini in videli neverjetno lepo fasadno slikarstvo ter pokukali v zakulisje edinstvene pasijonske igre.

Neskončni kilometri avtocest. To je prvi vtis, ki ga Nemčija pusti hitremu popotniku, ko drvi do svojega cilja. Toda v deželi, kjer je vožnja z avtomobilom del nacionalne identitete, se splača ustaviti. In to večkrat. Zadnji postanek bo v Augsburgu – enem najstarejših mest v Nemčiji, ki je po številu prebivalcev podobne velikosti kot Ljubljana. Kot Ljubljana pa je tudi Augsburg tesno povezan s starimi Rimljani, saj so mesto ustanovili prav oni in ga poimenovali po takratnem cesarju Avgustu.

Augsburg, pogled na mestno jedro z mestno hišo © Getty images/ SeanPavonePhoto

Želimo vam prijetno potovanje po južni Nemčiji in veselo ter popotniško prihajajoče leto 2022!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!