fbpx

Postanimo intimni: Koliko spolnosti je normalno? In ali sta normalen par?

Potop v znanost o spolni pogostosti in starosti

Koliko spolnosti je normalno?
Foto: envato

Obstaja vprašanje, ki pare muči že stoletja: koliko seksa je dovolj? Koliko spolnosti je normalno? No, prijatelji moji, odgovor ni tako preprost. Od znanstvenih povprečij do osebnih preferenc, tukaj smo, da raziščemo, kaj je resnično pomembno, ko gre za intimnost med pari.

Koliko spolnosti je normalno? Začnimo z osnovami! Glede na študijo, objavljeno v Archives of Sexual Behavior, je povprečna pogostost spolnih odnosov za pare v Združenih državah enkrat na teden. Vendar pa je novejša študija, objavljena v reviji Sexual Medicine, pokazala, da je povprečna pogostost seksa med ameriškimi pari bližje enkrat ali dvakrat na mesec.

Toda preden se začnete obremenjevati glede tega, ali ste dosegli to mejo ali ne, ne pozabite, da je to le povprečje. Vsi smo drugačni in kar deluje pri enem paru, morda ne bo delovalo pri drugem. Dejansko je raziskava več kot 1000 odraslih, ki jo je izvedel inštitut Kinsey, pokazala, da je idealna pogostost seksa za pare zelo različna, od enkrat na mesec do večkrat na teden.

Zdaj pa se pogovorimo o starosti. Nobena skrivnost ni, da se pogostost spolnosti lahko zmanjša, ko postajamo starejši, vendar to ne pomeni, da se mora. Študija, objavljena v Journal of Sex Research, je pokazala, da je bila pri parih v 20-ih povprečna pogostost seksa približno dvakrat na teden. Ko so pari dosegli 40. leto, je to število padlo na približno enkrat na teden. Ampak spet, to so samo povprečja in nekateri pari v svojih 40-ih ga morda še vedno izvajajo večkrat na teden.

via GIPHY

Koliko spolnosti je normalno?

Torej, kaj vse to pomeni? To pomeni, da ni “normalne” količine seksa. Najpomembneje je, da sta vidva in tvoj partner srečna in zadovoljna s svojim spolnim življenjem. Ne glede na to, ali to pomeni seksati vsak dan ali enkrat na mesec, vse je v tem, da najdete tisto, kar vam ustreza.

In ne pozabimo na intimnost poleg seksa. Držanje za roke, crkljanje in poljubljanje so pomembni načini izkazovanja naklonjenosti in občutka bližine s partnerjem. Pravzaprav so raziskave pokazale, da so nespolne oblike intimnosti prav tako pomembne za zadovoljstvo v razmerju kot spolna intimnost.

Torej, ne glede na to, ali ste par enkrat na teden ali trikrat na dan, je najpomembnejše, da ste srečni in povezani. In če niste, je prav, da o tem spregovorite! Komunikacija je ključnega pomena, ko gre za kateri koli vidik razmerja, in seks ni izjema.

via GIPHY

Vsi globoko vdihnimo in se nehajmo obremenjevati s tem, ali imamo “dovolj” seksa ali ne. Resnica je, da ni dovolj. Najpomembneje je, da sta s partnerjem srečna in izpolnjena v razmerju, tako v spalnici kot zunaj nje. Zato pojdite naprej, bodite intimni in živite najboljše življenje, prijatelji. Ter si ga privoščite večkrat. Mnogi namreč trdijo, da je sex zdravilen!

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.