fbpx

To je povprečna količina spolnih odnosov vaših sovrstnikov!

Se sprašuješ koliko je premalo in koliko ravno prav?!

Ste se kdaj vprašali, koliko spolnih odnosov je normalno? V resnici težko trdimo, kakšna je "prava količina seksa", ki bi jo morali imeti posameznik, ampak če ste se kdaj spraševali, kako se lahko primerjate s svojimi vrstniki, vam odgovor na to vprašanje ponudi študija priznanega inštituta Kinsey.

Nedavno objavljena študija kaže, da je starost tisti dejavnik, ki vpliva na količino seksa, ki jo posameznik “zmore” v določenem življenjskem obdobju. Seveda starost ni dejavnik, ki bi bil pomemben pri izvajanju spolnih aktivnosti.

“Dejstvo, ki je izhajala iz teh študij, je, da ko postajamo starejši, se povečujejo možnosti za razvoj kroničnih zdravstvenih težav, to pa posledično negativno vpliva na pogostost in kakovost spolnih aktivnosti,” je zapisal dr. Justin Lehmiller, glavni raziskovalec Inštituta Kinsey.

Pomanjkanje spolnih aktivnosti pod rjuhami lahko pripelje do frustracij in razpada sicer dobrega odnosa.
Pomanjkanje spolnih aktivnosti pod rjuhami lahko pripelje do frustracij in razpada sicer dobrega odnosa.

Zato raziskava ne postreže s presenečenji. Poglejmo si povprečno spolno aktivnost v naslednjih demografskih skupinah:

  • 18–29 let je starostna skupina, ki največ seksa – kar 112-krat letno, kar v povprečju pomeni 2-krat tedensko  (odnos na 3,2 dneva);
  • 30–39 let v teh letih število spolnih odnosov v povprečju pade za približno 22 odstotnih točk, a še vedno kar 86-krat letno (odnos na 4,2 dneva);
  • 40–49 let v tej starostni skupini pa imajo spolne odnose v povprečju 69-krat letno, kar lahko prevedemo v en spolni odnos na teden (odnos na 5,2 dneva).

Vendar pa je pomembno opozoriti, da rezultati katerekoli študije ne bi smeli vplivati na vaš pogled na spolnost, saj več študij pokaže drugačne rezultate. V lanskem letu je namreč še ena raziskava pokazala, da so ženske v 36. letu dejansko tiste, ki so trdile, da so najbolj seksualno aktivne. In spet druga raziskava je pokazala, da se ženske počutijo najbolj seksi, ko so v srednjih tridesetih letih, kar kaže na to, da se lahko stopnja zaupanja vase poveča s starostjo. In to nas morda  vodi k boljšemu spolnemu življenju, ko postanemo starejši. Torej, tudi če imamo v osnovi manj seksa, pa se s staranjem kakovost spolnega odnosa veča.

Raziskovalci so tudi ugotovili, da ima 13 odstotkov poročenih parov odnos le nekajkrat na leto, 45 odstotkov to počne nekajkrat na mesec, 34 odstotkov se ljubi dva do trikrat na teden in sedem odstotkov parov najlepšo stvar počne štiri- ali večkrat vsak teden.

Spolnost med dvema partnerjema je vsekakor eno od najmočnejših veziv v partnerstvu, ki posameznikoma pomaga tudi v težkih časih reševati skupne težave v partnerstvu. Brez zdrave količine spolnosti pa velikokrat pride do skokov čez plot. Tudi nekatere raziskave kažejo, da je varanje največkrat posledica prav pomanjkanje zdrave količine intime med partnerjema.

Dodatne Informacije

kinseyinstitute.org

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.