fbpx

Praga: češka prestolnica, privlačna v vseh letnih časih

Foto: envato

Praga, ki jo razpolavlja reka Vlatava, bo s svojo gotsko gracioznostjo in renesančno arhitekturo osupnila tudi izkušene popotnike. Prepustite se baročnim cerkvam in najboljšim muzejem, ter raziščite eno najbolj priljubljenih evropskih prestolnic.

Češka prestolnica, katere se drži tudi naziv »mesto tisočerih stolpov« vas nagrajuje na vsakem koraku. Ljubke kupolaste cerkve in visoki stari stolpi, veličastne cerkvene stavbe in dragocena arhitektura mestnega jedra so dejavniki, ki Prago postavljajo v sam vrh evropskih arhitekturnih biserov. Kamor koli pogledate, vas nagradijo primeri gotskega, baročnega, renesančnega in secesijskega sloga, ki predstavljajo dramatičen kontrast robustnemu staremu praškemu gradu. Ozke uličice čudovitega starega mestnega jedra se odpirajo na spektakularne trge, ob vsakem pa se nahajajo dobro ohranjene zgodovinske stavbe, ki čakajo turiste, da jih odkrijejo.

Kdaj v Prago?

Med najboljše mesece za obisk Prage sodita maj in september. Takrat je vreme prijetno, turistična gneča pa je precej manj opazna, kot v poletnih mesecih. Pozimi so namestitve precej ugodnejše kot v pomladnih ali poletnih mesecih. Ohladitev sicer nastopi v začetku novembra in traja vse do marca, pred koncem leta pa ulice običajno pobeli tudi sneg.

Foto: Unsplash/Nastya Dulhiier

Kaj naj si ogledam v Pragi?

Kamniti Karlov most iz 14. stoletja, ki povezuje staro mestno jedro Prage s sosesko Malá Strana, obdajajo kipi tridesetih svetnikov. Ta pot je včasih kralje ob kronanju peljala od starega mesta do praškega gradu, danes pa jo napolnijo s stojnicami in uličnimi umetniki. Vaclavski trg v osrčju Novega mesta odlikuje kip sv. Vaclava, zavetnika Češke.

Tu še danes potekajo javni protesti in praznovanja, prav tu pa se je leta 1968 v znak protesta  proti komunističnemu režimu zažgal tudi Jan Palach. Tri leta kasneje so se prav na tem mestu zbrali prebivalci Prage in proslavili češko neodvisnost. Nad Prago se dviguje mogočen praški grad, največji grajski kompleks na svetu, kjer ima svoj sedež češki predsednik.

Foto: Unsplash/Morgane Le Breton

Nad silhueto Praškega gradu dominira gotska katedrala sv. Vida, katere vitraži so vredni vsega občudovanja. Rimskokatoliška katedrala, ki se nahaja znotraj praškega gradu, je največja in najpomembnejša krščanska cerkev na Češkem. Tu so tudi sedež praškega nadškofa, grobnice številnih svetnikov in treh čeških kraljev. Med raziskovanjem kompleksa naletite na majhne hiše Golden Lane, romanska baziliko sv. Jurija in urejene južne vrtove, pri tem pa lahko prisostvujete celo menjavi grajske streže opoldne.  Prava paša za oči je tudi srce praškega starega mestnega jedra, ki je pod okriljem Unesca.

Trg “Staroměstské náměstí” je prikazan na številnih razglednicah in na platnicah turističnih vodičev. Tukaj boste našli dve mogočni cerkveni stavbi, skupaj s čudovito arhitekturo, ki sega vse do 11. stoletja. Vrhunec je stara mestna hiša (Staromestská radnice), kjer se nahaja fascinantna astronomska ura iz zgodnjega 15. stoletja. Vsako uro oživi, ​​ko se 12 apostolov in druge figure pojavijo in paradirajo v procesiji po številčnici ure.

Foto: Unsplash/Fredy Martinez

Tudi neorenesančna simfonična dvorana iz poznega 19. stoletja Rudolfinum je prava paša za oči. Skulpture priznanih skladateljev bdijo na pročelju, zaobljene stene dvorane Dvořák pa zagotavljajo popolno akustiko za češki filharmonični orkester. Manjša dvorana Suk gosti bolj intimne koncerte, zasebne dogodke in občasne filmske projekcije pod lesketajočim se lestencem. Splača se obiskati tudi praško Narodno galerijo, kjer domuje nekaj najpomembnejših evropskih umetniških zbirk.

Čeprav je velik poudarek na čeških umetnikih, so vključeni tudi tuji umetniki, kot sta Monet in Picasso, pa tudi druge umetniške oblike izražanja, od mode do fotografije. Ko se naveličate življenja med štirimi stenami, se odpravite na prosto. Velikanski park, med domačini poznan pod imenom Letenské sady, se nahaja na obrežju Vltave. Labirint poti in cvetličnih zaplat se razteza od Praškega gradu do soseske Holešovice in skozi vse leto privablja sprehajalce psov, tekače, družine in pare.

Foto: Unsplash/Frederic Barriol

Kako raziskovati Prago?

Najboljši način raziskovanja mesta ponuja javni prevoz, za krajše razdalje pa priporočamo, da jih premagujete kar peš. Avtobusi, tramvaji, metroji, vlaki, pa tudi redki ladijski prevozi so običajno točni, vozovnice pa dokaj ugodne. Podzemno železnico v Pragi dnevno uporablja več kot milijon ljudi, kar jo uvršča med najbolj obremenjene podzemne sisteme na svetu.

Koliko stane letalska karta za Prago?

Če vas nekajurna vožnja do Prage ne mika,  lahko iz Benetk do češke prestolnice poletite že od 56 evrov naprej. Letalske vozovnice glede na vaš termin počitnic lahko poiščete TUKAJ.

Foto: Unsplash/Zsombor Buttyan

Covid-19 omejitve na Češkem

Posebnih omejitev ob prihodu v državo ni. Vse aktualne informacije o Covid-19 omejitvah preverite TUKAJ.

Nastanitve v Pragi

COSMOPOLITAN Hotel Prague

Nastanitev se nahaja na mirni ulici v centru Prage, kratek sprehod stran od starega mestnega trga. V stavbi iz leta 1889 so uredili butičen hotel, ki združuje zgodovinske elemente in sodobno oblikovanje. Vse sobe so opremljene z vso opremo, ki jo sodobni popotniki potrebujejo, od televizije, do internetnega dostopa. Trendovsko bistro restavracijo Next Door, ki ima odprto kuhinjo in originalne stropne freske iz leta 1889, vodi slavni kuhar Zdenek Pohlreich.

 

Hotel Leon D´Oro

Hotel Leon D´Oro se nahaja v nedavno obnovljeni stari praški hiši v središču mesta, le pet minut hoje stran od glavnega mestnega trga. Vse sobe so klimatizirane in opremljene s sušilcem ter televizorjem, ob jutrih pa vas razvajajo z okusnim zajtrkom.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.