fbpx

Praznične voščilnice: kako so nastale in in zakaj si jih pošiljamo

Foto: envato

Navada, da si ob božičnih in novoletnih praznikih zaželimo srečo, je že zelo stara. Gre za to, da se nek življenjski cikel zaključuje, začenja pa nov, za katerega si seveda želimo, da bi bil lepši in srečnejši. Nekdaj so voščila po hišah nosili koledniki, v 15. stoletju so se prvič pojavile na roko narisane in napisane voščilnice, v prvi polovici 19. stoletja so se pojavile tiskane voščilnice.

Zgodovina pošiljanja božičnih voščilnic

Pošiljanje božičnih voščilnic se je začelo v Angliji leta 1843. Sir Henry Cole je bil zaposlen človek in ni imel časa pisati osebnih sporočil za božič. Zato je najel umetnika po imenu John Calcott Horsley in ga prepričal, da oblikuje voščilnico, ki bi jo lahko takoj poslali.

Prva ustvarjena božična voščilnica je vsebovala ročno narisane podobe odraslih in otrok, ki dvigujejo kozarce vina in nazdravljajo.

Na njem so bili tudi nekateri verski simboli, na primer vejice bodikovca, ki simbolizirajo čistost, bršljan pa mesta, kjer je hodil Bog.

Sporočilo pod sliko je bilo “Vesel božič in srečno novo leto vam želim.”

Pri razcvetu pošiljanja voščilnic sta tako botrovala dva pomembna razloga. Voščilnice so bile dostopne vsem državljanom, saj jih je bilo moč kupiti v trgovinah in jih dobiti po zelo ugodni ceni. Drugi razlog pa je bila zanimiva propaganda in dizajn voščilnice, saj je bila za tiste čase malce kontroverzna. Družina, obdana z verskimi simboli, ki drži kozarce vina, je nekatere užalila. Vendar pa je takšna polemika pomagala pri promociji voščilnice.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.