Prenovljeni tehnični izdelki so nov trajnostni svetovni trend

Tehnični izdelki - reinkarnirani!

Zadnjič posodobljeno: :

Trend prenovljenih starih tehničnih izdelkov je v svetovnem merilu ogromen. Največji trgovec na svetu, Amazon, ima tako “zavihek”, v katerem boste našli na milijone prenovljenih izdelkov po izjemno ugodnih cenah. Na kaj je potrebno biti pozoren in kaj pomeni kaj v svetu prenovljenih tehničnih izdelkov?

Z nakupom prenovljenega tehničnega izdelka boste prihranili denar v primerjavi z nakupom novega. Očitno! A boste poleg tega dali izdelku tudi možnost za novo življenje, kar je iz perspektive trajnostnega razvoja odlična poteza. Zaradi včasih motenih dobavnih poti in vse večje svetovne krize, pa bodo prav obnovljeni izdelki tisto nekaj, kar zna krojiti nov svetovni trend.

Vse to so seveda odlične stvari, kljub temu pa je “prenovljeno” za marsikoga še vedno zelo obremenjujoča beseda. “Novo” seveda pomeni novo, izdelek, ki ga ni uporabil nihče drug. Poleg tega pa je nakup prenovljenega lahko igra na srečo, kljub temu, da je izdelek verjetno cenovno ugodnejši. Vendar vseeno “rabljeni” izdelki postajajo globalni trend.

Če kupujete obnovljeni izdelek, morate nujno imeti osnovna merila!

Med nabolj priljubljenimi obnovljenimi tehnološkimi izdelki so pametni telefoni. (Foto: Daniel Ormero)

Če je bil obnovljen, to verjetno pomeni, da je bil izdelek pokvarjen ali obrabljen dovolj, da je bilo popravilo upravičeno. Lahko pa pomeni le, da se je tisti, ki ga je kupil, preprosto odločil, da ga ne želi, in ga vrnil v trgovino. Opredelitev, kaj pomeni prenovljeni izdelek, se razlikuje glede na prodajalca. Obstajajo seveda različni zakoni, ki preprečujejo, da bi uporabljene izdelke prodajali kot nove. Tudi zato se med “obnovljenimi” velikokrat znajdejo tisti izdelki, ki so bili le odprti in vrnjeni trgovcu.

Kljub temu nakup “prenovljenega” odpira veliko vprašanj. Je prvotni proizvajalec izdelek prenovil ali pa je to storilo tretje podjetje ali pooblaščen servis? Ali je bil izdelek obnovljen v povsem novo stanje ali bo videti vidno uporabljen? Je bil profesionalno očiščen in saniran ter ali so priloženi novi dodatki, kot so polnilci, slušalke? Ali ima garancijo in kdo bo odgovarjal, če se pokvari?

Nakup novega izdelka je kakopak varnejši način. Vendar je pri nakupih rabljenih izdelkov mogoče prihraniti ogromno denarja. V nadaljevanju predstavljamo nasvete, ki jih upoštevajte pri nakupu rabljenih tehnoloških izdelkov. Predstavljamo pa vam tudi nekaj trgovcev, ki so zaupanja vredni.

Od koga rabljen izdelek kupujete in kakšna vprašanja postavljate

Prenovljene izdelke lahko kupci v tujini kupijo od največji proizvajalcev, tudi od Appla.

Če kupite rabljen prenovljen izdelek od prvotnega proizvajalca, je možnost za slab nakup precej manjša, kot če kupite izdelek od neodvisnega prodajalca. Proizvajalec si bo za obnovo izdelka namreč postavil izjemno visoke standarde. Kakopak obstaja ogromno specializiranih podjetji, tudi takšnih, ki se ukvarjajo le s prenovo določenih izdelkov, le določenih blagovnih znamk in lahko svoje delo opravijo odlično! Ko kupujete izdelek morate znati postaviti prava vprašanja ali poiskati prave odgovore.

Z drugimi besedami, če kupujete prenovljen izdelek, vam pomaga, da imate osnovna merila. Če si le-ta postavite, potem se bo spremenil tudi pogled na prenovljeno tehnologijo.

Nakup brez DDV-ja na Amazon Business

Slovenske pravne osebe, zavezanci za DDV, lahko na Amazon.de kupujejo brez DDV-ja, davka na dodano vrednost! V kolikor se vaše podjetje na Amazon.de registrira kot poslovni uporabnik.

REGISTRACIJA ZA POSLOVNE UPORABNIKE

Za začetek si torej postavite nekaj osnovnih vprašanj!

V kakšnem stanju je? Je v povsem novem stanju ali nekoliko uporabljen?
Ali je priložen vsem originalnim dodatkom in dokumentaciji? Kakšno garancijo ima in kdo jo zagotavlja?

Odgovori na ta vprašanja niso nujno očitni. Včasih je izdelek lahko vidno poškodovan, je v drugi škatli ali ima samo šestmesečno garancijo. To je vse popolnoma normalno, če vse to veste pred samim nakupom. Dejansko lahko te podatke pogosto uporabite v svoj prid, da prihranite nekaj denarja, saj lahko prodajalci včasih znižajo stroške, če izdelek ni v brezhibnem stanju. Odločiti se boste morali le, kakšne kompromise ste pripravljeni sklepati.

Kaj je izdelek z oznako “Open-Box”?

Izdelek z opisom “Open Box” je lahko izjemno ugoden nakup.

Včasih imajo izdelki oznako “Open-Box”, ki v najpogosteje pomeni, da je stranka izdelek odprla ter ga vrnila prodajalcu z vsemi dodatki in v originalni škatli. Z drugimi besedami – ti izdelki niso prenovljeni, temveč so bili trgovcu vrnjeni zaradi različnih razlogov. Na splošno lahko varno domnevamo, da bo izdelek z odprto škatlo v dobrem stanju, čeprav nikoli ne boli, če prosite za pojasnila ali poiščete informacije nekje na spletni strani. Trgovci omogočajo hitra vprašanja v okviru opisov tovrstnih izdelkov.

Ali obstajajo izdelki, ki se jih ne kupuje prenovljenih?

Skoraj vse … mogoče imamo pomisleke pri ušesnih slušalkah.

Pri tehnoloških izdelkih se kakopak najdejo tudi izdelki, ki so velikokrat izdelki za osebno rabo, kot na primer ušesne slušalke. Marsikdo takšnih izdelkov ne bi kupil rabljenih. Vse je kakopak odvisno od vaših osebnih standardov in preferenc. Vsa podjetja, ki se s prenovo tehničnih izdelkov ukvarjajo, ali vsaj večina, izdelke pred prodajo temeljito očistijo in razkužijo.

Po našem mnenju je pri nakupu prenovljenega izdelka najpomembneje, da se prepričamo, da je garancija dovolj dobra, da boste lahko izdelek vrnili, če naprava odpove. Ter da ima prodajalec dobro oceno oziroma je bila nakupna izkušnja z njim odlična na spletnih mestih, kot sta Amazon in Ebay.

Kam po rabljene tehnološke izdelke?

Z nakupom prenovljene in ne povsem nove naprave lahko prihranite ogromno denarja. Vendar ti izdelki običajno niso v središču pozornosti veletrgovcev, kot so Best Buy, Amazon ali B&H Photo (vsi imajo programe prenovljenih izdelkov). Prav tako jih ne boste našli na domači strani proizvajalcev kot so Apple, Google, Nintendo, Sonos ali Olympus, ki imajo vsi odlične programe rabljenih izdelkov. Ja, prav ste prebrali. Pri Applu lahko kupite rabljen računalnik ali pametni telefon. A ker smo v Sloveniji, kjer trendi velikokrat prihajajo z večjo zamudo, bomo lahko slovenski kupci uporabili le nekatere od zgoraj naštetih možnosti oziroma nobene možnosti direktno pri proizvajalcu, ampak imamo to možnost nakupa le na Amazonu .

Amazon Warehouse

Najverjetneje poznate kotiček v fizičnih trgovinah, kjer vas čaka odprodaja razstavnih eksponatov ali odprodaja izdelkov s poškodovano embalažo. Tudi Amazon ima takšno virtualno skladišče, ki se imenuje Amazon Warehouse. Tu se znajdejo izdelki, ki so jih kupci vrnili, imajo poškodovano embalažo ali pa so že bili uporabljeni oziroma prenovljeni. Za te izdelke so značilne nizke cene z visokimi popusti. Navedeni po kakovosti – zelo dobri, sprejemljivi ali kot novi – Amazon pa za njih zagotavlja dobre pogoje vračila in preizkušanja, zato je nakup varen. Kupci tako vedo kaj kupujejo in imajo pravico do menjave. Poleg tega pa vam Amazon za te izdelke nudi tudi garancijo in možnost vračila izdelka. Zato je tu nakup popolnoma varen.

Nakup brez DDV-ja na Amazon Business

Slovenske pravne osebe,zavezanci za DDV, lahko na Amazon.de kupujejo brez DDV-ja, davka na dodano vrednost! V kolikor se vaše podjetje na Amazon.de registrira kot poslovni uporabnik.

REGISTRACIJA ZA POSLOVNE UPORABNIKE

Amazon Warehouse je oddelek spletnega mesta trgovca, ki je namenjen rabljenim, prenovljenim izdelkom ali “obnovljenim”, kot ga imenuje Amazon. Če na Amazonu redno kupujete tehnologijo, boste tukaj prihranili precej denarja. Amazonovi obnovljeni izdelki so strokovno pregledani in preizkušeni ter delujejo in so videti kot novi. Postopek pregleda in testiranja običajno vključuje popoln diagnostični test, zamenjavo okvarjenih delov in temeljit postopek čiščenja, ki ga izvede dobavitelj ali Amazon. Izdelki nimajo vidnih kozmetičnih pomanjkljivosti, če obstajajo so slednje natančno opisane. Izdelki so lahko pakirani v splošni škatli in imajo priloženo dodatno opremo, pričakovano za nov izdelek, z izjemo, če sploh, je vse to navedeno na strani s podrobnostmi o izdelku.

Ponudbe za Amazon Warehouse lahko najdete tudi tako, da si ogledate “rabljene” možnosti na strani izdelka naprave, ki vas zanima. Če Amazon ponuja prenovljeno ali rabljeno možnost, bo navedena na vrhu. V razdelku “stanje”, ki je naveden zraven cene, bo vključena vsa izjava o omejitvi odgovornosti, gradanciji, ki jo morate vedeti v zvezi s stanjem izdelka pred samim nakupom.

Ker Slovenci ljubimo bolšjak

Vsak izmed nas je že kupil kakšen rabljen izdelek in ga potem uspešno uporabljal. Konec koncev nas velika večina kupuje rabljene avtomobile. Tudi zato nakup rabljenih izdelkov pri trgovcih kot je Amazon ne bi smel biti nikakršen izziv. Prinašajo več varnosti, kot nakupi na “domačih” spletnih tržnicah, saj večinoma za tovrstno prodajo stojijo profesionalizirana podjetja, katerih cilj je največje možno zadovoljstvo kupca. Seveda pa nakupovanje pri tovrstnih trgovcih, v kolikor izdelek kupujete kot podjetje, omogoča tudi možnost nakupa brez davka na dodano vrednost. V tem primeru bodo prihranki res dobri!

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Sony Alpha 7C: najmanjši in najlažji fotoaparat polnega formata na svetu