fbpx

Presenetljiva dejstva o snegu, ki jih gotovo ne poznaš

Presenetljiva dejstva o snegu, ki jih gotovo ne poznaš.

Podnebne spremembe so začele kazati zobe tudi v naših krajih ‒ vreme se je spremenilo do te mere, da zimo hitro zamenjamo za jesen ali poletje za pomlad. V času, ko bi se morali sončiti na plaži, nam nagaja dež, ko bi delali snežaka, pa občudujemo sonce. Časi so se spremenili in bomo morda celo pozabili na belo odejo, ki ni takšna, kot se je zdela, da je. Šokirala te bo, ko jo spoznaš malo bolje.

Kot otroci smo lovili snežinke, ker smo želeli vedeti, kako so videti, a nam ni uspelo, ker so se stopile, preden smo preučili njihovo obliko. Mislili smo, da je sneg bele barve, da lahko vse snežinke ujamemo z jezikom in je sneg v vseh državah legalen.

Ja, morda vas bomo razočarali, a čas je, da pogledate na sneg z drugega zornega kota. To so presenetljiva dejstva o snegu, ki jih gotovo ne poznaš.

Sneg ni bele barve.

Odrasli smo verjetno že ugotovili, da je sneg prozorne barve. Snežinke so narejene iz ledenih kristalov, svetloba pa se odbija ravno tako, ustvari občutek, da je sneg bele barve. Torej belega božiča ni, ampak lepše se sliši kot ‘prozoren božič’.

Snežinka ima šest stranic.

Ugotovitev, da imajo snežinke šest stranic, je prava znanost. Molekule vode, iz katerih so narejene snežinke, se lahko združujejo le tako, da ustvarijo šeststranski ledeni kristal. Torej vse tiste snežinke, ki jih vidite v trgovini, in imajo pet ali več stranic, kršijo zakone narave.

Snežinka ima šest stranic.
Snežinka ima šest stranic.

Nekatere snežinke so iste oblike.

Le koliko je še stvari na svetu, ki jih lahko opazujemo z mikroskopom. Leta 1988 je Nancy Knight, znanstvenica v Nacionalnem centru za raziskovanje atmosfere, našla dve snežinki, ki sta bili iste oblike.

Sneg je bil ilegalen.

Med letoma 1991 in 1992 je bila zelo bogata snežna sezona v mestu Syracuse v New Yorku. Več kot 162 centimetrov snega je padlo v mestu. Mestni svet je sklenil, da pred božičem ne sme pasti nič snega, toda mati narava je pomešala štrene: dva dni kasneje je snežilo, naslednjo zimo pa je bilo še več snega.

Strah pred snegom.
Strah pred snegom.

Strah pred snegom.

Nekateri ljudje imajo strah pred snegom ‒ rečemo mu kionofobija (angl. chionophobia).

Ne morete ujeti vseh snežik.

Največja snežinka na svetu je bila široka 15 in ‘debela’ 20 centimetrov. Padla je v Fort Keoghu v Montani januarja 1887.

Največ snega je padlo v Italiji.
Največ snega je padlo v Italiji.

Največ snega je padlo v Italiji.

V mestu CapracottaItaliji je padlo največ snega v enem dnevu ‒ marca 2015 se je v 18 urah nabralo več kot meter snega.

Največji snežak.

Vsi mislimo, da smo na svojem vrtu naredili največjega snežaka, a morali se bomo potruditi, da to res dosežemo. V Guinnessovo knjigo rekordov se je zapisal snežak, ki je visok skoraj 38 metrov.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!