fbpx

Preverite, zakaj vonj obuja spomine

Zakaj vonj prikliče spomine?

Tisti, ki ste spremljali serijo Kriva pota morda odgovor na vprašanje 'Zakaj vonj obuja spomine?' že poznate, saj je Walter to lepo razložil Gusu med večerjo, za vse tiste, ki pa ste ta del zamudili, naj povemo, da vonj obuja spomine, ker potuje v predel možganov, ki ima pod nadzorom čustva in spomine. A zakaj imamo na nekatere vonjave tako čustven odziv? Več o tem pa v nadaljevanju.

Veste, zakaj in kako vonj obuja spomine? Vonj je povezan s centrom možganov, ki je zadolžen za priklic čustev in izkušenj, medtem ko besede potujejo v predel možganov, ki je zadolžen za mišljenje. Zato vas torej vonj po voščenkah vrne v vrtec in prisili, da začnete razmišljati o tem kdo ste bili kot otrok in kam je izginila ta oseba.

PREBERITE ŠE: Kako se znebiti komarjev na naraven način

Predel srednjih možganov talamus obiščejo vsi čuti, obide ga le vonj.
Predel srednjih možganov talamus obiščejo vsi čuti, obide ga le vonj.

Vonj je sposoben priklicati spomine, za katere ste mislili, da jih nimate, na primer iz časa zgodnjega otroštva. Zakaj? Odgovor na to se skriva v poučnem videu posnetku, kjer je med drugim razloženo tudi to, zakaj je vonj eden najmočnejših spodbujevalcev spomina, precej bolj kot vid, sluh, okus in dotik.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.