fbpx

Prvo kopanje

Preden začnemo s kopanjem, pripravimo vse potrebno: kad, otroško milo, brisače, krpice za čiščenje, čisto plenico in sveža oblačila. Uporaba mila pri dojenčku ni nujno potrebna, če pa ga uporabimo, ga uporabimo zelo malo. Če dojenčka preveč namilimo, se lahko njegova koža izsuši. Prostor, v katerem ...

Preden začnemo s kopanjem, pripravimo vse potrebno: kad, otroško milo, brisače, krpice za čiščenje, čisto plenico in sveža oblačila. Uporaba mila pri dojenčku ni nujno potrebna, če pa ga uporabimo, ga uporabimo zelo malo. Če dojenčka preveč namilimo, se lahko njegova koža izsuši. Prostor, v katerem kopamo dojenčka, naj bo dovolj topel in brez prepiha. Voda v banjici naj bo plitva, temperatura pa okrog 37 ºC. Toploto vode lahko preverimo s podlahtjo ali posebnim termometrom. Dojenčka slecimo in ga zavijmo v vodoodporno pleničko. Najprej mu s kosom bombažne vate umijmo oči in obrazek, nato otroka počasi položimo v vodo. Še vedno naj bo zavit v pleničko, da mu v vodi ne bo neprijetno. Ko ga bomo polagali v vodo, se mu smehljajmo in nežno prigovarjamo. Ko je dojenček v vodi in nam je uspelo, da se ni preveč prestrašil, mu počasi umijmo telo. Namilimo rokavico ali brisačko in mu najprej umijmo vrat, nadaljujmo po sprednji in na koncu še zadnji strani dojenčkovega telesa. Ne pozabimo na kožne gube, tudi na rokicah in nogicah, na koncu pa mu umijmo še prstke. Otroka nežno dvignimo iz kadi in ga tesno povijmo v toplo brisačo. Dojenčkovo telo lahko namažemo z losjonom oziroma otroškim oljem, ki preprečuje izsušitev kože. Če ga umivamo le z vodo, to ni potrebno. Na koncu ne pozabimo še na ušeska in nohtke. Zelo pomembno je, da pri kopanju dojenčka poskrbimo za varnost. Stvari imejmo pri roki, da ne bomo dojenčka puščali samega v kadi ali na previjalni mizi. Nikoli ne puščajmo otroka samega, tudi ko je že starejši in sedi sam. Čeprav uživa v vodi in se mirno igra, se lahko utopi že v nekaj centimetrih vode. Če nas je strah, da ne bomo zmogli sami okopati dojenčka, raje prosimo koga za pomoč. Le kdo ne bi želel biti poleg, ko se otročiček kopa!

www.bibaleze.si

Naslednje
La rosa

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.