Sezona nabiranja bezga je v polnem teku in mnogi se te dni vržejo v pripravo sirupa. Če imate lanski sirup na zalogi, ga uporabite za sladico. Gre za odličen sladoled, ki ga lahko pripravite tudi brez aparata za sladoled.
Bezgov sladoled
Sestavine
- 2 rumenjaka
- 40 g sladkorja v prahu
- 200 ml mleka
- 150 ml sladke smetane
- 100 ml bezgovega sirupa
- 2 žlici limoninega soka
Navodila
- Rumenjake in sladkor zmešate.
- Mleko vlijete v posodo in ga na majhnem ognju zavrete.
- V rumenjake narahlo vlivate mleko in nenehno mešate. Nato zmes vrnete na ogenj in kuhate 10 minut.
- Po kuhanju zmes postavite v novo posodo in pustite, da se ohladi. Ko se krema ohladi, dodajte stepeno sladko smetano, bezgov sirup pomešan z limoninim sokom. Z lopatico mešate toliko časa, da se smetana in sirup lepo povežeta. Zmes nato vlijete v ohlajeno rumenjakovo in mlečno kremo.
- Če imate aparat za sladoled, vanj v tem času vlijte pripravljeno zmes in sledite navodilom za pripravo sladoleda.
- Če aparata za sladoled nimate, zmes prenesite v posodo, primerno za zamrzovanje in jo za 2 uri postavite v zamrzovalnik. Nato jo vzamete iz zamrzovalnika, zmes ponovno zmiksajte in vrnite v zmrzovalnik. Ta postopek ponavljajte 2 do 3 krat v enakem časovnem intervalu. Na koncu pustite zmes čez noč v zamrzovalniku.