fbpx

Recept: češnjeva pita

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Poletje ali zima: slastna pita lahko naše brbončice navduši ob vsakem letnem času. Sploh, če gre za pito, ki vsebuje za mnoge najbolj okusno sadje: češnje.

Recept za poletno češnjevo pito se uvršča med nekoliko zahtevnejše, vendar pa ga lahko z malo truda osvojijo tudi začetniki. In ni dvoma, da bo njihov trud tudi poplačan: v tej slaščici bodo uživali tudi največji gurmani.

Češnjeva pita

  • Obroki: 4
  • Težavnost: enostavno
  • Ocena: ★★★★★
  • Natisni

Sestavine

    Sestavine za pito:
  • 2.5 skodelic večnamenske moke
  • 1 čajna žlička soli
  • 1 čajna žlička sladkorja
  • 1 skodelica masla
  • pol skodelice vode
  • Sestavine za preliv:
  • 0.5 kg svežih češenj oz. 1.5 kg odmrznjenih in odcejenih češenj
  • 1 skodelica sladkorja
  • četrt skodelice koruznega škroba
  • pol čajne žličke vanilijevega ekstrakta
  • 2 žlici masla
  • Sestavine za pripravo testa:
  • večnamenska moka (za lažje valjanje testa)
  • 1 veliko jajce
  • 2 žlici smetane za stepanje
  • Sestavine za skorjo:
  • tričetrt skodelice večnamenske moke
  • pol skodelice rjavega sladkorja
  • 3 žlice granuliranega sladkorja
  • 6 žlic masla
  • ščepec soli

Navodila

  1. Najprej se lotite priprave pite. V skledi zmešajte moko, sol in sladkor, nato zmesi z mešalnikom primešajte še maslo.
  2. Zmesi dodajte še vodo in dobro premešajte. Zmes ne sme biti lepljiva ali mokra.
  3. Testo razdelite na dva dela in ju oblikujte v krogli. Nato krogli sploščite in ju zavijte v folijo ter v hladilniku shranite za vsaj 1 uro.
  4. Zatem se lotite priprave preliva. V skledi zmešajte češnje, ki ste jim odstranili koščice, sladkor, škrob, vanilijev ekstrakt in maslo. Skledo nato umaknite na sobno temperaturo.
  5. Na površini, po kateri ste razporedili večnamensko moko, s kuhinjskim valjem razvaljajte 1 kos pite. Dobiti morate debelino 0.5 cm. Nato testo postavite v model za pito.
  6. Testo za pito, ki vam je ostalo, prav tako razvaljajte, dokler debelina ni 0.5 cm. Nato z modelčki za piškote izrežite 4-5 lukenj in testo položite na vrh prvega kosa testa v modelu za pito.
  7. Lotite se priprave skorje: v srednje veliki skledi zmešajte moko, rjavi sladkor, granulirani sladkor in sol. Z rokami v mešanico vtrite še maslo. Skorjo nato pokrijte in za 20 minut ohladite.
  8. Skorjo premažite z jajcem, ki ste ga predtem stepli skupaj s smetano. Razporedite po vrhu pite.
  9. V pečici, ki ste jo segreli na 190°C, v pekaču pecite približno uro in pol oz. dokler skorja ne postane zlata. Nato pito prenesite na rešetko, počakajte, da se ohladi in psotrezite. Dober tek!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!