Ponujamo vam recept za pecivo s sirom in česnom t.i. česnovi vozli, ki so kot nalašč za večerni prigrizek ali druženja.
Česnovi vozli je recept za pecivo s sirom in česnom, za katerega ne potrebujete nikakršnih posebnih sestavin. Velika verjetnost je, da imate vse že varno pospravljene v shrambi in hladilniku. Česnovi vozlički so k nam prišli iz ZDA, vse od 1940 pa so nadvse priljubljen prigrizek Newyorčanov. Narejeni so iz testa, oblikovanega v vozel, ki ga premažemo s topljenim sirom, naribanim parmezanom in potresemo s peteršiljem. Česnovi vozli, to je recept za pecivo, ki se ga zlepa ne boste naveličali.
Česnovi vozli s sirom
Sestavine
- 360 g bele moke
- 240 ml tople vode
- 60 g masla + 120 g masla za nadev
- 7 g instant kvasa
- 2 žlički sladkorja
- čajna žlička soli
- malo olivnega olja
- 45 g naribanega parmezana
- 3-4 stroki česna
- majhna pest svežega peteršilja
- sol
Navodila
- Najprej naredite testo. Zmešajte moko, sol, sladkor in instant kvas. Dodate stopljeno maslo in toplo vodo. Vse skupaj premešate na rahlo pomokani površini in gnetete približno 10 minut.
- Testo oblikujete v kepo, ga pokapljate z oljem in vse skupaj pokrijete s čisto krpo. Pustite vzhajati približno 2,5 uri oz. toliko časa, da podvoji volumen.
- Vzhajano testo preložite nazaj na pomokano površino in ga oblikujete v približno pol metra dolg pravokotnik. Testo z nožem narežete na približno 2,5 centimetra široke trakove.
- Vsak trak raztegnite v roki in ga zavežite v vozel. Robove testa zavihajte pod vozel. Postopek ponavljamo dokler ne porabite vsega testa.
- Oblikovano pecivo položite na dva namaščena pekača. Pecivo naj približno pol ure še vzhaja.
- Pečico segrejete na 180 C.
- Za nadev stopite maslo in mu dodajte nariban česen. Pred peko peciva namažite vzhajano testo s polovico mešanice.
- Pecivo pečete v ogreti pečici približno 20 minut oz. dokler ne dobi lepe zlate barve.
- Ko je peka končana, ga premažete s preostankom pripravljenega masla, potresete z naribanim parmezanom, malo soli in sesekljanim peteršiljem.