fbpx

8 zdravstvenih pregledov, ki jih more redno opraviti vsaka ženska: preventiva je boljša kot kurativa

Foto: envato

Na poti do optimalnega zdravja je preventivna nega temeljni kamen. Za ženske se lahko krmarjenje po obsežni pokrajini zdravstvenih pregledov zdi zastrašujoče, vendar je to opolnomočen korak k prevzemanju nadzora nad lastnim zdravjem. Redni pregledi in testi so ključni pri odkrivanju morebitnih zdravstvenih težav, preden postanejo resne. Ker sprejemamo proaktiven pristop do zdravja, s pomočjo strokovnjakov raziščimo osem kritičnih pregledov, ki bi jim morala dati prednost vsaka ženska za svojo dobro počutje.

Teh osem zdravstvenih pregledov ni le zdravniški pregled; so potrditve vaše predanosti sebi. Če boste tem pregledom dali prednost, boste naredili pomemben korak k bolj zdravemu in polnejšemu življenju. Ne pozabite, da je najboljše zdravstveno varstvo preventivno, ne reaktivno.

8 zdravstvenih pregledov, ki jih morate opraviti

1. Preverjanje holesterola

Bolezni srca so vodilni vzrok smrti pri ženskah, zato so pregledi holesterola nepogrešljivo orodje v vašem zdravstvenem arzenalu. Z merjenjem ravni HDL, LDL in trigliceridov v vaši krvi ti testi ponujajo vpogled v zdravje vašega srca ter vodijo k prilagoditvam prehrane in življenjskega sloga za zmanjšanje tveganja za bolezni srca. Začenši pri 20-ih si prizadevajte za pregled vsakih štiri do šest let, pogostejši s starostjo ali če so prisotni dejavniki tveganja.

Foto: Shraba/Pexels

2. Pregled črevesja

Zdravje prebave je ogledalo našega splošnega dobrega počutja. Bolezni, kot sta sindrom razdražljivega črevesja (IBS) in Crohnova bolezen, pogosto težje prizadenejo ženske zaradi hormonskih vplivov. Simptomi, kot so vztrajno napenjanje, bolečine v trebuhu ali spremembe v črevesnih navadah, zahtevajo celovito oceno, vključno z razpravami o prehrani, obvladovanju stresa in potencialno diagnostičnimi testi, kot je kolonoskopija, zlasti po 45. letu.

3. Bris materničnega vratu

Bris materničnega vratu ali Pap test je kritičen presejalni test za raka materničnega vratu, ki je eden od rakov, ki ga je najlažje preprečiti, če ga odkrijemo zgodaj. Priporočila in strokovnjaki predlagajo, da se pregled začne pri starosti 21 let in se nadaljuje vsaka tri leta do 65. Ta test lahko prepozna nenormalne celice na materničnem vratu, ki se lahko razvijejo v raka. Testiranje na HPV, ki se pogosto izvaja skupaj, ima ključno vlogo pri preprečevanju raka materničnega vratu z odkrivanjem virusa, ki lahko povzroči te celične spremembe.

4. Pregled kožnih sprememb

Ker stopnje kožnega raka naraščajo, se o temeljitem pregledu madežev in kožnih sprememb ni mogoče pogajati. Dermatologi priporočajo letne preglede kože, da prepoznajo sumljive madeže, ki lahko kažejo na melanom, najsmrtonosnejšo obliko kožnega raka. Zgodnje odkrivanje z vizualnimi pregledi in biopsijami prizadetih območij lahko reši življenja, zaradi česar je to obvezen pregled za ženske vseh starosti.

Teh osem zdravstvenih pregledov ni le zdravniški pregled; so potrditve vaše predanosti sebi. Foto: Shraba/Pexels

5. Test za sladkorno bolezen

Glede na prikrito naravo sladkorne bolezni tipa 2, pri kateri se simptomi morda ne pojavijo, dokler stanje ni napredovalo, so redni pregledi krvnega sladkorja ključnega pomena. Od starosti 45 let ali prej za tiste z dejavniki tveganja (debelost, družinska anamneza, gestacijski diabetes) ti testi ocenijo vaše tveganje in lahko vodijo do strategij zgodnjega posredovanja za preprečevanje ali obvladovanje sladkorne bolezni.

6. Test za spolno prenosljive bolezni

Pregledi za spolno prenosljive bolezni so ključna sestavina spolnega zdravja, ne glede na zakonski stan ali spolno usmerjenost. Ti testi, prilagojeni vašemu življenjskemu slogu in dejavnikom tveganja, lahko preprečijo napredovanje nezdravljenih spolno prenosljivih bolezni, ki lahko povzročijo resne zdravstvene zaplete. Priporočajo se redni pregledi, vključno z virusom HIV, HPV, klamidijo in gonorejo, zlasti za osebe, mlajše od 25 let ali z novimi ali več partnerji.

Foto: Nielsen/Pexels

7. Pregled dojk

Rak dojk je pogosta skrb, zato so redni pregledi nujni. Klinični pregledi dojk pri izvajalcu zdravstvenih storitev in mamografije, ki se začnejo pri starosti 40 let (ali prej na podlagi družinske anamneze), so ključni pri zgodnjem odkrivanju. Poznavanje normalnega videza in otipa vaših dojk vam prav tako omogoča, da opazite spremembe, kar poudarja pomen mesečnih samopregledov.

8. Nadzor krvnega tlaka

Hipertenzija, ki jo pogosto imenujejo “tihi morilec”, lahko povzroči uničenje vašega telesa brez opaznih simptomov. Redne kontrole krvnega tlaka, vsaj enkrat na dve leti od 18. leta naprej, lahko zgodaj odkrijejo zvišanje krvnega tlaka in preprečijo bolezni srca, možgansko kap in težave z ledvicami. Morda bodo potrebne spremembe življenjskega sloga ali jemanje zdravil za vzdrževanje krvnega tlaka, kar poudarja pomen tega preprostega, a vitalnega pregleda.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.