Ste ljubitelj čokolade in jagod? Si želite razvajati svoje brbončice s sladko pregreho? Potem je čokoladna torta z jagodami prava izbira z vas! Kaj je boljšega od sočnega čokoladnega biskvita, kremastega ganache preliva in sladkih jagod v enem samem grižljaju?
Čokoladna torta z jagodami bo zagotovo navdušila vse sladkosnede. Ta sočna in okusna torta je popolna kombinacija bogatega čokoladnega biskvita, kremastega ganache preliva ter sladkih in sočnih jagod. Sestavine so preproste in dostopne, priprava pa je enostavna, tudi za tiste, ki ne pečete pogosto. Je odlična izbira za posebne priložnosti ali pa kar tako, ko si želite razvajati svoje brbončice.
Čokoladna torta z jagodami
Sestavine
- Sestavine za biskvit:
- 100 g masla
- 1 žlica sladkorja
- 200 g kondenziranega mleka
- 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
- 100 ml mleka
- 50 g svežega sira
- 1/2 žlice kisa
- 100 g moke
- 30 g kakava
- 1 čajna žlička sode bikarbone Sestavine za ganache:
- 200 g mlečne čokolade
- 100 ml sladke smetane Sestavine za nadev:
- 300 g jagod
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 1/4 skodelice sladkorja
- 1/2 skodelice vode Sestavine za okras:
- 100-150 g nutelle
- jagode
Navodila
- Penasto stepemo maslo s sladkorjem. Dodamo kondenzirano mleko in vanilijev ekstrakt ter zmešamo z mešalnikom, da dobimo gladko zmes.
- V drugi posodi zmešamo sveži sir in kis, nato dodamo zmesi z maslom in dobro premešamo.
- Dodamo presejano moko, kakav in sodo bikarbono ter sestavine dobro premešamo, da dobimo enotno testo.
- Vlijemo testo v model za peko, ki smo ga prej obložili s papirjem za peko, in poravnamo površino.
- Pečemo v predhodno ogreti pečici na 170°C približno pol ure oziroma dokler se biskvit ne speče. Preverimo, ali je biskvit pečen, tako da vanj zapičimo zobotrebec, ki naj iz njega izhaja čist.
- Medtem ko se biskvit peče, pripravimo ganache. Stopimo mlečno čokolado s sladko smetano nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici. Ko se čokolada popolnoma stopi in se zmes zgosti, jo prelijemo v skledo ter pokrijemo s prozorno folijo. Ganache postavimo v hladilnik in ga pustimo počivati približno pol ure.
- V posodi zmešamo sesekljane jagode s sladkorjem v prahu ter pustimo stati, da se okusi prepojijo.
- V kozici zmešamo sladkor in vodo ter kuhamo, dokler sladkor popolnoma ne zavre in se zgosti. Sladkorna voda bo kasneje namočila biskvit in mu dodala sočnost.
- Ko se biskvit ohladi, ga prerežemo na tri enake plasti s pomočjo ostrega noža ali pekača za torte.
- Prvo plast biskvita položimo na servirni pladenj. Premažemo jo s sladkorno vodo, ki smo jo pripravili, da bo biskvit še bolj sočen.
- Nato na prepojen biskvit nanesemo del ohlajenega ganache preliva in ga enakomerno razporedimo po površini. Ganache bo torti dodal bogat čokoladni okus in kremasto teksturo.
- Po ganache prelivu razporedimo del jagod, ki smo jih prej pripravili. Jagode bodo torti dodale svežino in sladkost. Na prvo plast biskvita položimo drugo plast in postopek ponovimo. Tretjo plast položimo na vrh in torto premažemo z nutello, ki smo jo rahlo stopili, da se lažje maže.
- Na vrhu torte okrasimo z jagodami in po želji dodamo še kakšen dekorativni element, kot so čokoladne drobtine ali listki mete.
- Torto postavimo v hladilnik za nekaj ur, da se okusi lepo prepojijo. Ko je dovolj ohlajena, jo postrežemo in uživamo v božanskem okusu čokolade in svežih jagod.