Falafel je vsestransko uporabna jed, ki jo lahko zapakirate v pitta kruhke ali pa ga postrežete samostojno ob solati. Poglejmo ta enostavni recept za falafel.
Tradicionalno je falafel narejen iz mlete čičerike, skupaj z zelišči in začimbami. Ta recept za falafel pa pravi, da uporabite kar konzervirano čičeriko. Falafel kombinirate z različnimi prelivi ali pa združite s solato.
Hitri falafel
Sestavine
- 2 x 400 g čičerike v pločevinki
- limona
- zvrhana jedilna žlica harise
- zvrhana žlička pimenta
- zvrhana žlica gladke moke
- šopek svežega koriandra (30 g)
- olivno olje
- 4 pitta kruhki
- 2 vejici sveže mete
Navodila
- Čičeriko odcedite in stresete v kuhinjski mešalnik.
- Na drobno naribate limonino lupinico, nato dodate ščepec morske soli in črnega popra, harisso, piment, moko in stebla koriandra – liste rezervirajte za jogurt s korianderjem in limono. Mešate do gladkega.
- Postrgate mešanico in jo s čistimi, mokrimi rokami hitro razdelite v 16 polpetov.
- V veliko ponev, ki se ne sprijema, na srednjem ognju nakapljajte 2 žlici olivnega olja. Previdno položite falafle in pecite 6 minut oz. dokler ne postanejo zlati in hrustljavi z obeh strani.
- Pite popečete, bodisi na štedilniku ali v pečici.
Prelivi za falafel
Falafle naložite v tople pitta kruhke z vašimi najljubšimi prelivi
Koriander & limonin jogurt
Drobno nasekljajte šopek koriandrovih listov (30 g) in ga denite v majhno skledo. Na drobno naribajte ½ stroka česna, vmešajte 6 žlic naravnega jogurta in stisnite sok ½ limone. Premešate in po okusu začinite z morsko soljo in črnim poprom.
Tahini omaka
V skledo dajte 4 žlice tahinija, stisnite sok ½ limone in dodate brizg vrele vode, dokler ne dobite gladke konsistence. Začinite z majhnim ščepcem morske soli in po želji pokapajte malo čilijeve omake.