fbpx

Ali vzgajate maminega sinčka? To vam na dolgi rok lahko škodi …

#boymom

Foto: envato

Kako se lahko mamin sinček spremeni v nekaj, kar škoduje vašim odnosom.

“Mamin sinček” lahko povzroči čustveno distanco med mamami, sinovi in snahami. Takšno je stališče članka, objavljenega na Psychology Today. Način identifikacije in povezovanja z drugimi mami, ki imajo sinove, lahko škodi drugim odnosom in vzpostavi nefunkcionalne temelje za družinske odnose.

Po spletu kroži vrsta memejev, o tem kako se mame s težavo ločijo od svojih sinov in kako težko si predstavljajo, da bo nekoč na njihovo mesto v življenju stopila druga ženska. Tudi v šali pa lahko kultura maminega sinčka ustvari strupeno družinsko okolje in vzpostavi zaskrbljujočo dinamiko med mamami, odraslimi sinovi in njihovimi ženami.

Foto: Unsplash/Jessica Rockowitz

Mamin sinček in strupeni odnosi

Marsikatera mama namreč romantizira družinski odnos in postavlja sinove v neprimerno vlogo – v vlogo romantičnega partnerja in ne otroka. Zato ni presenetljivo, da mame, ki na svojo vez s sinovi gledajo tako, sčasoma začnejo videti sinovo ženo kot »sovražnico«, ki želi »ukrasti njihovega moškega«. V zvezi s tem se že od samega začetka ustvarjajo negativna pričakovanja glede razmerja med taščo in snaho.

Postavljanje sinov v vlogo romantičnih partnerjev pa izvaja tudi neustrezen pritisk nanje, da dajejo prednost svoji mami pred soprogo. Posledično se lahko sinovi »počutijo ujete« v odnosu med mamo in ženo. Matere, ki preizkušajo zvestobo svojih sinov, preprečujejo svojim odraslim sinovom dokončanje razvojno ustreznih nalog, kot je ločitev od izvorne družine in ustvarjanje lastne družinske enote.

Foto: Unsplash/Bruno Nascimento

Kako zagotoviti, da “mamin sinček” ne bo negativno vplivala na naše odnose v družini?

Zavedajte se, da ljubezen vašega sina do žene ne spodkopava ali zmanjšuje njegove ljubezni do vas. Ne gre za scenarij ali-ali. Vaš sin ima rad obe, vendar na zelo različne načine.

Sprejmite, da svojemu sinu niste več na prvem mestu. To ne pomeni, da niste več pomembni, temveč da je njegova prioriteta sedaj njegova nova družina, ki si jo je ustvaril s soprogo. Na snaho glejte kot na dodatek družini, ne kot na konkurenco.

Ustvarite močan odnos s snaho, kar bo okrepilo tudi vaš odnos z odraslim sinom in vnuki.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.