fbpx

Recept: jagodni džem z bourbonsko vanilijo

Foto: envato

Jagodni džem z vanilijo je okusen in priljubljen, saj združuje sladke jagode s čarobno aromo vanilije.

Vanilija je aromatična začimba, pridobljena iz stroka rastline vanilije. Njena sladka in subtilna aroma se odlično ujema s sladkimi jagodami, saj vanilija zagotavlja prijetno aromo in bogato noto vanilije, ki obogati okus džema. Dodatek vanilije prinaša poseben čar in globino okusu jagodnega džema.

Poleg odličnega okusa pa ima priprava domačega jagodnega džema z vanilijo tudi druge prednosti. Domači džem vsebuje manj konzervansov in aditivov kot kupljeni izdelki, kar ga naredi za potencialno bolj zdravo alternativo.

Z lastno pripravo džema imate popoln nadzor nad sestavinami, kar vam omogoča zmanjšanje količine sladkorja ali izbiro naravnih sladil, kar je še posebej koristno za tiste, ki želijo omejiti vnos sladkorja v svojo prehrano.

Jagodni džem z vanilijo

  • Obroki: 4
  • Težavnost: enostavno
  • Ocena: ★★★★★
  • Natisni

Sestavine

  • 2 kg jagod
  • 400 g sladkorja
  • 4 vrečke bourbon vanilin sladkorja (40 g)
  • 2 limoni

Navodila

  1. Jagode operite in odstranite peclje. Nato jih postavite v skledo in zalijte z vodo. Pustite, da počivajo približno 20 minut, nato pa jih dobro sperite.
  2. Obrišite jagode s kuhinjsko brisačo in narežite na četrtine.
  3. V večji lonec prelijte jagode in dodajte sladkor. Pustite, da jagode in sladkor stojijo skupaj 8 ur ali čez noč. Ta korak bo pomagal sprostiti sokove iz jagod.
  4. Po pretečenem času precedite sok, ki so ga spustile jagode, in ga prelijte nazaj v lonec. Dodajte vanilijev sladkor.
  5. Lonec postavite na štedilnik in segrevajte na zmernem ognju. Kuhajte, dokler mešanica ne zavre. Nato zmanjšajte temperaturo in pustite, da se marmelada počasi kuha še približno pol ure.
  6. Medtem iztisnite sok iz dveh limon in ga dodajte v lonec skupaj z odcejeno vodo.
  7. Med občasnim mešanjem kuhajte marmelado še 30 minut, da se zgosti in razvije poln okus.
  8. Medtem sterilizirajte kozarce, ki jih nameravate uporabiti za shranjevanje marmelade.
  9. Vročo marmelado previdno nalijte v sterilizirane kozarce, tesno zaprite s pokrovom in jih postavite na glavo. Tako se bo ustvaril vakuum, ki bo pomagal ohraniti marmelado dalj časa.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.