Jajčni liker ali eggnog je odličen napitek za mrzle zimske večere, z začimbami pričara pridih božiča. Naj zadiši po praznikih!
Jajčni liker oziroma eggnog po angleško je nekaj drugačnega, a zelo okusnega. Priljubljena praznična pijača, ki so jo pripravljale že naše babice.
Lahko si domislite čisto svojega, ali pa uporabite ta recept s katerim boste presenetili silvestrske goste. Če ga bo po divji noči še kaj ostalo, pa je lahko tudi zanimiv nadomestek mleka oziroma smetane v jutranji kavi.
Postrežemo pa ga lahko s cimetom, sladko smetano, muškatnim oreščkom…
Jajčni liker - eggnog
Sestavine
- 6 rumenjakov
- 2 beljaka
- 700 ml mleka
- 250 ml sladke kisle smetane
- 60 ml ruma
- 60 ml burbona
- 340 ml konjaka
- 150 g sladkorja
- muškatni orešček
- ščepec soli
Navodila
- S kuhinjskim mešalnikom zmešajte rumenjake in sladkor, dokler ne dobite rahle penaste zmesi.
- Na ognju segrejte mleko, dodajte sol. Preden zavre, mu dodajte v mešanico sladkorja in jajc ter nenehno mešajte. Kuhajte še nekaj minut, dokler se ne zgosti.
- Precedite in vlite v posodo za punč. Dodajte sladko smetano in alkohol. Pokrijte in pustite čez noč v hladilniku.
- Naslednji dan stepite beljake s preostalim sladkorjem. Ko je zmes gladka in se sladkor stopi, odstavite z ognja in stepite v čvrst sneg. Nežno vmešajte v ohlajeno zmes.
- Ponudite toplega ali mrzlega. Po želji.