fbpx

Recept: jajčni liker (eggnog) po receptu Marthe Stewart

Foto: envato

Jajčni liker ali eggnog je odličen napitek za mrzle zimske večere, z začimbami pričara pridih božiča. Naj zadiši po praznikih!

Jajčni liker oziroma eggnog po angleško je nekaj drugačnega, a zelo okusnega. Priljubljena praznična pijača, ki so jo pripravljale že naše babice.

Lahko si domislite čisto svojega, ali pa uporabite ta recept s katerim boste presenetili silvestrske goste. Če ga bo po divji noči še kaj ostalo, pa je lahko tudi zanimiv nadomestek mleka oziroma smetane v jutranji kavi.

Postrežemo pa ga lahko s cimetom, sladko smetano, muškatnim oreščkom…

Jajčni liker - eggnog

  • Obroki: po želji
  • Težavnost: enostavno
  • Ocena: ★★★★★
  • Natisni

Sestavine

  • 6 rumenjakov
  • 2 beljaka
  • 700 ml mleka
  • 250 ml sladke kisle smetane
  • 60 ml ruma
  • 60 ml burbona
  • 340 ml konjaka
  • 150 g sladkorja
  • muškatni orešček
  • ščepec soli

Navodila

  1. S kuhinjskim mešalnikom zmešajte rumenjake in sladkor, dokler ne dobite rahle penaste zmesi.
  2. Na ognju segrejte mleko, dodajte sol. Preden zavre, mu dodajte v mešanico sladkorja in jajc ter nenehno mešajte. Kuhajte še nekaj minut, dokler se ne zgosti.
  3. Precedite in vlite v posodo za punč. Dodajte sladko smetano in alkohol. Pokrijte in pustite čez noč v hladilniku.
  4. Naslednji dan stepite beljake s preostalim sladkorjem. Ko je zmes gladka in se sladkor stopi, odstavite z ognja in stepite v čvrst sneg. Nežno vmešajte v ohlajeno zmes.
  5. Ponudite toplega ali mrzlega. Po želji.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!