fbpx

Recept: japonske palačinke ali soufflé palačinke

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Vsi že dobro poznate ameriške in francoske vrste palačink. Zato je prišel čas, da poskusite novo vrsto, natančneje – japonske palačinke. Zaradi izjemno mehke in zračne teksture jih imenujemo tudi soufflé-palačinke.

Tisto, kar te palačinke loči od ostalih, je način pečenja, saj je pomembno, da so v sredini mehke, zgornji in spodnji del pa rahlo hrustljav. Postrezite jih za zajtrk, malico ali kot poslastico ob popoldanski kavi.

Za pravilno peko teh palačink boste potrebovali okrogel kovinski pekač ali obročaste pekače, premer 5 ali 7 cm, višina 5 cm.

Japonske palačinke ali soufflé palačinke

  • Obroki: 8
  • Težavnost: enostavno
  • Ocena: ★★★★★
  • Natisni

Sestavine

  • 1 ½ skodelice večnamenske moke
  • – 3 žličke sladkorja v prahu – 2 žlički pecilnega praška – ½ čajne žličke soli – 1 ¼ skodelice mleka – 4 žličke masla – ½ čajne žličke vaniljevega ekstrakta – 1 rumenjak – 3 beljaki – olje Dodatki – maslo – javorjev sirup – sladkor v prahu – sladoled – marmelada -sadje (jagode, maline, borovnice, kivi, ananas, mandarine…)

Navodila

  1. V veliki skledi zmešamo moko, sladkor v prahu, pecilni prašek in sol. V drugi mleko, stopljeno maslo, vaniljev ekstrakt in rumenjake, dokler se dobro ne povežejo. V tretjo damo beljake, ki jih s pomočjo ročnega mešalnika stepamo približno dve minuti, da se povečajo in postanejo čvrsti.
  2. Vsebino posode z mlekom presejemo v skledo z moko. Dobro premešamo, ne skrbite, če ostane nekaj majhnih grudic. Previdno dodamo tretjino stepenih beljakov in nežno premešamo. Nato dodamo preostanek beljakov, ponovno nežno premešamo, da se vse rahlo poveže.
  3. Okrogel kovinski model ali pekače za torte rahlo naoljimo. Kuhalno ploščo segrejemo na srednje visoko temperaturo. Primerno ponev naoljimo, pristavimo na kuhalnik, na sredino pa postavimo kovinski model.
  4. Kovinski model do polovice napolnimo s testom. Ponev pokrijemo in pustimo, da se palačinka peče približno 5 minut, dokler se ne dvigne na vrh modela.
  5. Nato jo s pomočjo lopatice počasi dvignemo, da vidimo, če je dno pečeno. V tem primeru jo previdno obrnite na drugo stran skupaj s kovinskim kalupom.
  6. Pekač ponovno pokrijemo in pečemo še 5 minut. Preverite, če je tudi drugi del palačinke pečen in zapečen, nato pa ga položite na krožnik.
  7. Takoj postrežemo s prelivi po izbiri.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!