Iščete jesenski recept s kostanjem, poskusite to okusno rižoto z bučo, kostanjem in slanino!
Če ste slučajno v gozdu našli nekaj kostanja, pa ga želite kar najbolje uporabiti, poskusite ta recept s kostanjem. Rižota z bučo, slanino in kostanjem je lahko fantastičen samostojen obrok, lahko pa jo uporabite tudi kot prilogo.
Kremna rižota iz buče, slanine in kostanja bo pobožala vaše brbončice. V njej je namreč mogoče čutiti sočno sladkobo kostanja in buč v harmoniji s hrustljavo slanino in aromo žajblja. V primeru, dan e uživate mesa, lahko slanino tudi izpustite.
Za pripravo potrebujete zelo malo časa, vse pa bo kuhano, pečeno in postreženo – v približno 45 minutah.
Rižota z bučo, kostanjem in slanino
Sestavine
- Sestavine za kolačke:
- 1 večja maslena buča, olupljena in narezana na tanke palčke
- 1 ½ žlice oljčnega olja
- 1 čajna žlička čilijevih kosmičev
- 100 g pečenega kostanja, olupljenega in narezanega na četrtine
- 1 pest svežih listov žajblja
- 8 rezin slanine
- drobno sesekljani šalotki
- 2 drobno sesekljana stroka česna
- 200 g riža
- 850 ml zelenjavne osnove
Navodila
- Pečico segrejete na 200 stopinj. V pekač položite bučo in jo namažete s 1⁄2 žlice olja v katerega ste prej stresli čilijeve kosmiče ter nekaj soli in popra.
- Pečete 15 minut, nato dodate kostanj in po buči razporedite žajbelj ter rezine slanine.
- Pečete še nadaljnih 8 do 10 minut, dokler panceta in žajbelj nista hrustljava.
- Odstranite iz pečice in postavite na stran. Ko se ohladi, panceto in lističe žajblja natrgate na majhne koščke.
- V ponvi na majhnem ognju segrejte preostalo olje. Dodate šalotko in pražite 8 minut, da se zmehča, nato dodate česen in pražite še eno minuto. Prilijete riž, dušite minuto, nato pa postopoma prilijete toplo osnovo.
- Med mešanjem kuhajte na zmernem ognju, dokler riž ne popije vse tekočine – približno 20 minut. Ko ostane le še malo tekočine, vmešate pečene sestavine in kuhate, dokler se okusi ne pomešajo.