Losos v listnatem testu je recept, ki vam lahko pride prav, ko se na vaša vrata narišejo prijatelji, pa tudi ob družinskih kosilih in celo večerjah.
Losos v testu, s sočnostjo špinače, bo prepričal še tako zahtevne goste. Njegova priprava je enostavna, rezultat pa deluje kot visoka francoska kulinarika.
Losos v listnatem testu
Sestavine
- žlica masla
- šalotka
- stroka česna
- 220 g sveže mlade špinače
- 115 g kremnega sira
- 2 žlici parmezana
- 2 čajni žlički sveže iztisnjenega limoninega soka
- file lososa (približno 900 g)
- list listnatega testa
- veliko jajce
- čajna žlička vode
- sol, poper
Navodila
- Listnato testo vzamete iz hladilnika. Če ste ga hranili v zmrzovalniku, poskrbite, da ga odmrznete. Drobnjak in česen drobno sesekljate. 2. Pečico segrejete na 220 C.
- V veliki ponvi na srednjem ognju segrejte maslo. Dodajte šalotko z velikodušnim ščepcem soli in popra. Pražite 2 do 3 minute, da se malo zmehča, nato dodate česen in na kratko pražite, da zadiši.
- Dodate špinačo in mešate, dokler ne oveni. Ko oveni, vmešajte kremni sir in mešajte, dokler se ne stopi. Ko se stopi, dodate parmezan in limonin sok.
- Na pekač položite listnato testo. Na sredino položite špinačo, tako da bo približno enake velikosti kot file lososa. Lososa začinite s soljo in poprom ter ga položite na špinačo.
- Listnato testo zvijte, prepognite z vseh strani, dokler ni losos pokrit. Rahlo ga obrnite. Jajce stepemo z vodo in testo premažete po celotni površini. Testo na vrhu večkrat zarežete z nožem.
- Pečete 25 do 30 minut, dokler testo ne postane zlato in hrustljavo. Odstranite in pustite, da se ohladi. Losos v lostnatem testu je nared. Narežete in postrežete.