fbpx

Recept: Maritozzo – sladka italijanska poslastica, ki osvaja svet

Foto: envato

Gre za sladko pecivo, polnjeno s sladko kislo smetano, ki diši po vaniliji, ime pa je dobilo po italijanski besedi mož - marito. Tradicionalno ga podarjajo mladeniči iz Rima, ko želijo svoja dekleta presenetiti. Vanj namreč skrijejo zaročni prstan ali kakšno drugo darilce. To sladko pecivo v Italiji pripravljajo že desetletja in je značilno, da se ga je ob jutranji kavi. Razkrivamo vam recept, ki vas bo navdušil in ob katerem lahko uživate tudi vi.

Pecivo je značilno za mesto Rim, najdete pa ga skoraj v vsaki rimski slaščičarni. Maritozzo je narejen iz rahlega in gladkega testa, razpolovljen in napolnjen s smetano in sladkorjem v prahu. Testo je narejeno iz moke, jajc, masla in medu, po želji pa lahko dodate tudi pinjole, rozine in kandirane pomaranče.

Marizotto

  • Obroki: 12
  • Težavnost: zahtevno
  • Ocena: ★★★★★
  • Natisni

Sestavine

  • 540 g moke
  • 60 g masla
  • 250 ml mleka
  • 120 g medu
  • 2 jajci, sobne temperature
  • 1 čajna žlička soli
  • 1 čajna žlička suhega kvasa
  • 1 čajna žlička cimeta
  • drobno nastrgana lupinica 1 limone
  • jajce stepemo z 1 čajno žličko mleka
  • 500 ml kisle smetane
  • 140 g sladkorja v prahu
  • 2 čajni žlički vanilijeve paste ali arome

Navodila

  1. Od skupne količine moke ločite 1/6 skodelice moke. S pol skodelice vode, jo zmešajte do gladkega. Nato jo segrevajte na srednjem ognju, dokler se popolnoma ne zgosti in dobi zlato rjavo barvo. Odstavite z ognja in vmešajte maslo, mleko, med, jajca in sol ter dobro premešajte.
  2. V električni mešalnik za testo dajte preostanek moke, kvas, cimet, naribano limonino lupinico in dobro premešajte.
  3. V kuhano testo, ki ste ga pripravili pred tem, dodajte mešanico moke in gnetete z rokami, dokler testo ne postane elastično. Po potrebi dodajte malo moke. Testo mora biti mehko in elastično, ne sme počiti ali se videti skozi njega. Nato ga oblikujte v kroglice, in jih pustite na sobni temperature uro in pol.
  4. Pečico segrejte na 180 °C. Ponovno pregnetemo testo. Pekač obložite s peki papirjem. Testo razdelite na dva dela, ga razvaljate v klobaso. Nato razrežete na šest delov. Oblikujte enakomerne kroglice.
  5. Pecivo pustite na toplem še približno 45 minut. Premažete ga s stepenim jajcem in pečete 20-23 minut. Po peki ga pustite, da se popolnoma ohladi. Nato kroglice z nazobčanim nožem prerežite na pol, vendar ne do konca, saj morate le te še napolniti s filo.
  6. Kisli smetani dodajte sladkor ter ga vmešajte v stepeno smetano, dokler, ta ne postane gosta in puhasta. Maso, dajte v slaščičarsko vrečko in napolnite pecivo tik pred serviranjem. Dober tek.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.