fbpx

Recept: najbojša vietnamska Pho Bo juha

Foto: envato

Pričarajte si vonj in okus vietnamske kuhinje v svoj dom. Odprite vrata eni izmed najbolj zdravih kuhinj sveta.

Vietnam, mešanica kultur in začimb. Njihova kulinarika v kateri prevladujejo riž, ribe, ribja omaka, velika količina zelenjave in zelišč, očara vsakogar. Ena izmed teh jedi je juha. Ste že slišali za Pho Bo juho?

Pho je ena najbolj popularnih pouličnih jedi v Vietnamu. Podobna je goveji juhi, vendar se od nje razlikuje predvsem po količini začimb, intenzivnosti okusa ter po tem, da se vanjo zakuhajo riževi rezanci ter doda surovo goveje meso, katerega vrela juha rahlo popari šele, ko je na krožniku.

Goveja juha Pho Bo je klasična različica te jedi; obstaja pa tudi Pho juha s piščancem (Fo Ga) in ribami (Fo Ka).

Obstajata dve različi juhe. Prva, kjer je meso kuhano in drugi, kjer je surovo. Surovo meso postrežete, tako da, ga narežete na zelo tanke rezine in jih zalijete z vrelo juho.

Pred vami je recept za klasično vietnamsko juho Pho Bo z govedino, katere glavne sestavine so juha, rezanci in goveje meso.

Vsako sestavino pripravite ločeno in jih združite v eno jed tik pred serviranjem.

Najbojša Pho juha

  • Obroki: 4
  • Težavnost: enostavno
  • Ocena: ★★★★★
  • Natisni

Sestavine

    Juha
  • 600- 800 gr govejega stegna
  • 500 gr kosti
  • sol
  • 50 gr sladkor
  • ribja omaka
  • 5 l vode (2 l za kuhanje kosti in 3 l za juho)
  • Začimbe za juho
  • 1 srednje velika čebula
  • 5 kosov zvezdastega janeža
  • 5 nageljnovih žbic
  • 4 palčke cimeta
  • 3 kosi kardamoma
  • 100 gr ingverja
  • PHO rezanci
  • 500 gr riževi rezanci
  • 1,5 litra vode za kuhanje rezancev;
  • pol čebule
  • zelena
  • meta
  • koriander
  • bazilika
  • Dodatki
  • rdeči čili
  • črni poper
  • ribja ali liči omaka

Navodila

  1. Ingver in čebulo popecite v kosu na žaru ali v pečici, ni vam jih treba lupiti. Po približno pol ure oziroma dokler ne postanejo temnejše barve, ju olupite in narežete na koščke.
  2. V tem času operete kosti pod tekočo vodo in jih položite v velik lonec, prelijete z 2 l vode in počakate, da 10 minut vrejo. Nato vodo odlijete. Tako dobite čisto jušno osnovo.
  3. Dodate meso in preostanek vode ter ostale sestavine za osnovo. Solite in dodate sladkor. Zmanjšate ogenj in počasi kuhate 40 minut.
  4. Na ponvi pražite začimbe (klinčke, janež, kardamom, cimet), nekaj minut, da zadišijo. Ocvrte začimbe prenesete v gazo, zavežete in potopite v juho.
  5. Kuhate toliko časa, da se meso zmehča, a ne razpade. Kasneje ga boste rezali na tanke zrezke, zato mora biti za to dovolj čvrsto. Ko je skuhano, ga vzamete iz juhe in ga za 10 minut postavite v mrzlo vodo, nato ga odcedite in postavite v hladilnik. Tako preprečite, da bi počrnelo.
  6. Nadaljujte kuhanje juhe na majhnem ognju še najmanj 3 ure. Dodate sol, sladkor in ribjo omako po potrebi. Ko je jušna osnova pripravljena, lahko pripravite rezance, po navodilih na embalaži.
  7. Na ogenj pristavite lonec z 1,5 litra vode. Ko zavre, daste rezance v vodo in jih kuhate 2-3 minute, dokler niso popolnoma kuhani.
  8. Pripravite zelenjavo. Čebulo narežete na tanke rezine in jo potopite v vodo za vsaj 15 minut.
  9. Rezance razporedite po dnu krožnika. Dodate narezano čebulo. Kuhano meso narežete na 3-4 mm debele trakove in jih, položite na eno stran krožnik na drugo pa mlado čebulo, ki jo narežete na kolobarje (tako zeleni kot beli del).
  10. Okrasite lahko še s kalčki, svežim koriandrom, baziliko, meto, limeto in čilijem po želji.

Kako pripraviti klasično Pho Bo juho s surovim mesom

Sam postopek priprave je enak zgoraj opisanem razen, da ne dodate govejega mesa, ampak kuhate samo kosti. Kosti po prvem vrenju še enkrat operete pod tekočo vodo, daste v lonec in zalijete s 3 litri vode. Po okusu dodajte sol, sladkor in ribjo omako. Postavite na ogenj, pustite, da zavre, odstranite nastalo peno. Zmanjšajte ogenj in pustite vreti še najmanj 5 ur.

Medtem ko juha skupaj z začimbami vre, skuhate rezance.

Preden nalijete juho, surovo govedino narežete na zelo tanke plasti. Da bo meso čim tanjše, ga je bolje predhodno zamrzniti.

Razporedite narezano meso na krožnik in vse skupaj prelijete z vrelo juho.

Juho lahko jeste s palčkami ali žlico.

Foto: envato

Mali triki:

… da juha ne bo preveč mastna, jo lahko skuhate vnaprej, ohladite in odstranite zgornjo plast maščobe ter jo pred serviranjem ponovno zavrete;
… preden narežete zeleno, jo lahko pretlačite, da spusti čim več eteričnega olja in soka;
… namesto soli lahko dodate sojino omako.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.