fbpx

Recept: poširano jajce

Ti preprosti triki vam zagotavljajo sanjski zajtrk

Foto: Daria Shevtsova/Pexels
Zadnjič posodobljeno: :

Zajtrk je marsikomu najljubši obrok dneva, a ker so poširana jajca eden najtežjih načinov priprave jajc, ga običajno za zajtrk ne pripravite. Gre za jajca, ki so kuhana brez lupine, njihova priprava pa včasih povzroča preglavice tudi kuharskim strokovnjakom. Vendar pa je z nekaj triki in malo vaje resnično mogoče narediti poširano jajce, ki je videti brezhibno.

Poširano jajce – Trik 1

Najprej je pomembno, da lonec napolnite z vodo, jo solite in pustite, da se segreje. Jajce razbijte in ga dajte v manjšo skodelico, nato pa previdno potopite v vodo. Jajca kuhate dve do štiri minute – odvisno od želene trdote.

Poširano jajce – Trik 2

Pomembno je, da sveža jajca vzamete iz hladilnika tik pred pripravo, saj je struktura hladnega beljaka veliko boljša, hladen rumenjak pa potrebuje več časa, da se segreje; beljak se bo strdil, rumenjak pa bo ostal izjemno mehak.

Poširano jajce – Trik 3

Vodo segrevajte na srednjem ognju, da jajce ne razpade ali prehitro zavre. Po kuhanju na prtiček odložite jajce, da le ta vpije vso odvečno tekočino.

Če pa poširana jajca ne izpadejo tako, kot ste si zamislili, jih poskusite poširati v pekaču za mafine ali silikonski pekaču.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!