fbpx

Recept: slivovi cmoki, ki vedno uspejo

Foto: envato

Ste že kdaj sami pripravili slivove cmoke? Morda vas skrbi, da je priprava cmokov preveč zapletena ali da ne bodo uspeli tako, kot si želite. Vendar pa imamo dobro novico za vas! S pravimi triki in nasveti lahko pripravite popolno testo in ustvarite neustavljivo slastne slivove cmoke.

Slivovi cmoki, znani tudi kot slivovi knedli, so tradicionalna slovenska jed, ki jo lahko uvrstimo med sladice. Gre za sladke cmoke, narejene iz krompirjevega testa, ki so nadevani s slivami in kuhani. Cmoke običajno povaljamo v mešanici drobtin in sladkorja.

Triki za pripravo popolnih slivovih cmokov!

1. Pravilna izbira krompirja: Za cmoke je najbolje izbrati škrobni krompir, saj bo testo bolj mehko in rahlo. Priporočljivo je uporabiti bele vrste krompirja. Pred kuhanjem ga dobro operite in ne olupite.

2. Kuhajte cel krompir : Da bi zmanjšali vsebnost vode v krompirju, ki bi zahtevala več moke, ga kuhajte v olupku. Postavite ga v lonec s hladno vodo, počakajte, da zavre, nato pa kuhajte približno 20 minut, odvisno od velikosti krompirja. Preverite, ali je kuhan, tako da ga prebodete z vilico. Ko je krompir kuhan, ga odcedite in ohladite.

3. Pravilno pretlačite krompir: Za pripravo mehkega testa je pomembno, da krompir pravilno pretlačite. Namesto mešalnika raje uporabite tlačilko za krompir. Tako boste dobili bolj rahlo in zračno teksturo. Pustite, da se pretlačeni krompir ohladi, preden dodate moko.

S temi triki boste pripravili odlično testo za cmoke s slivami. Ne pozabite, da je pomembno, da uporabite čim manj moke, saj želimo doseči mehke in puhaste cmoke.

Slivovi cmoki

  • Obroki: 10
  • Težavnost: enostavno
  • Ocena: ★★★★★
  • Natisni

Sestavine

    Sestavine za testo:
  • 800 g krompirja
  • 1 čajna žlička soli
  • 2 rumenjaka
  • 30 g masla
  • 300-400 g moke
  • Dodatno:
  • 60 g masla
  • 2 žlici olja
  • 200 g drobtin
  • 200 g sladkorja
  • slive

Navodila

  1. Krompir dobro operite in ga skuhajte neolupljenega. Ko je kuhan, ga ocedite in ohladite. Nato ga olupite ter pretlačite.
  2. Pustite, da se pretlačen krompir ohladi, nato dodajte sol, rumenjaka, maslo sobne temperature in postopoma dodajte moko. Zamesite testo. Testo naj bo rahlo lepljivo, če se preveč lepi, dodajte malo več moke.
  3. Testo razvaljajte na pomokani površini in oblikujte pravokotnik. Nato narežite večje kvadrate.
  4. Na sredino vsakega kvadrata položite polovico slive in testo zavijte okoli nje. Oblikujte cmoke.
  5. V loncu zavrite vodo, nato dodajte cmoke in kuhajte, dokler ne priplavajo na površje. Zmanjšajte temperaturo in jih pustite kuhati še 5 minut.
  6. Medtem stopite maslo v ponvi, nato dodajte olje. Ko se malo segreje, dodajte drobtine. Pražite jih, dokler ne postanejo zlate barve, občasno mešajte. Odstavite s štedilnika in pustite, da se drobtine ohladijo.
  7. Ohlajenim drobtinam dodajte sladkor in premešajte.
  8. Cmoke povaljajte v mešanici drobtin in sladkorja, in jih postrezite.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.