fbpx

Recept: Tortilla española ali španska omleta iz le treh sestavin

Foto: envato

Tortilla española je španska omleta, ki je tako preprosta, a tako dobra.

Tortilla española oziroma španska omleta je priljubljena specialiteta na iberskem polotoku. A čeprav zahteva le malo sestavin, lahko marsikateremu manj izkušenemu kuharju predstavlja tudi pravi izziv. Najbolj pri obračanju. Ta zahteva nekaj mojstrstva. Poleg tega si Španci še dandanes niso enotni, katere sestavine sestavljajo tradicionalno špansko omleto. Čebula? Da ali ne? Paprika?

Drugo ime za špansko omleto je španska tortilija, saj na prvi pogled spominja na svojo slavno sorodnico iz latinske Amerike.

Tortilla española ali španska omleta

  • Obroki: 2
  • Težavnost: enostavno
  • Ocena: ★★★★★
  • Natisni

Sestavine

  • 8 jajc
  • sol
  • 475 ml oljčnega olja
  • 700 g krompirja
  • 350 g čebule

Navodila

  1. Španska omleta je preceje nostavna, kar se sestavin tiče. V veliki skledi za začetek dobro stepete jajca s soljo.
  2. Olje segrejete in dodate na kolobarje narezano čebulo in krompir. Pečete približno 25 minut na zmernem ognju in občasno premešate.
  3. Krompir vzamete iz ponve, posolite, nato pa ga zalijete z jajčno mešanico. Pustite 15 minut.
  4. V ponvi segrejete tri žlice olja in vlijete mešanico. Ponev nekajkrat pretresete. Po treh minutah zgladite robove z lopatko in pečete še tri minute.
  5. Pri obračanju si pomagate s krožnikom, ki je malo širši od ponve. Približate ga ponvi in nanj previdno preložite tortiljo ter popečete še drugo stran.
  6. Tortiljo prestavite na krožnik in pustite, da se ohladi. Voila, španska omleta je pripravljena. Najbolje je, da jo postrežete mlačno.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.