Z njim lahko pripravite dobesedno vse – od žemljic do mini pic in sladkih zvitkov kot na primer potica in cimetove rolice.
Poglejte, kako enostavno pripravimo univerzalno kvašeno testo.
Univerzalno kvašeno testo
Sestavine
- 1 kg moke
- 1 pecilni prašek
- 1 žlica soli
- 1 dl olja
- 4 dcl jogurta
- 2,5 dl mleka
- 1 sveža kocka kvasa
- 2 žlici sladkorja
- 2 jajci
Navodila
- V toplo mleko, v katerega boste dodali malo sladkorja, dajte kvas na 2 žlici moke.
- Malo premešajte, da se sladkor stopi, da bo kvas hitreje vzhajal. Zaželeno je, da je prostor topel, da hitreje dosežete želeno reakcijo.
- V drugi posodi zmešate preostale sestavine. Ko je kvas dovolj vzhajal, ga daste na sredino moke.
- Testo gnetite do gladkega. Če se lepi na roke, dodate še malo moke.
- Poiščite vrečko in vanjo položite testo. Lahko ga malo naoljite ali pomokate, da se ne prime. Pomembno je, da iz vrečke iztisnete ves zrak.
- Testo postavite v hladilnik, kjer ga lahko hranimo do 7 dni. Pred nadqaljno uporabo testo pustimo na toplem vsaj eno uro, dlje pa še bolje.