Reportaža: Izjemne letalske dirke polne adrenalina Red Bull Air Race – Rovinj 2014

V Rovinju bi bil pretekli konec tedna povsem običajen, če ne bi bilo to slikovito jadransko mestece središče Red Bullovega Air Racea, druge zračne dirke od sedmih, ki bodo zaznamovale letošnje prvenstvo drznih pilotov in njihovih divjih letal.

Letala so se že v petek podala nad rovinjski zaliv in v soboto svojo pot med 25-metrskimi stožci nadaljevala na treningu in pozneje v kvalifikacijah. Po treh letih, ko se Red Bull Air Race znova vrača na nebo, so organizatorji tekmo reorganizirali in poskrbeli za boljšo varnost, zato so tudi stožci nekoliko višji, kot poprej, kopica neustrašnih mož pa med njimi vijuga od 15 do 25 metrov nad morjem. To je za gledalce, ki se oziramo proti nebu nekaj povsem osupljivega, so pa tudi piloti priznali, da je bila rovinjska proga kar težak zalogaj.

»Proga je zelo zahtevna in mislim, da je to najzahtevnejša proga v celem Red Bull Air Raceu. Celo okolje je fascinantno let tule v tem zalivu poleg Rovinja in je lahko precej čustveno. Seveda pogoji, ki so bili, veter, tudi nekaj kapljic dežja je padlo, je še dodatno zakompliciralo celo progo in taktike, ki smo jih dva dni prej pripravljali – vhod, izhod iz vrat, optimalne linije, se je včeraj s tem vetrom enostavno vse porušilo in je bilo treba zelo hitro prilagoditi stil letenja,« je o zahtevnosti postavljene proge povedal naš pilot Peter Podlunšek, ki se mu je v Challenger Cupu za las izmuznilo prvo mesto, je pa zasedel zasluženo tretje, kar mu je dalo zagon za prihajajoče tekme: »Občutki so res prekrasni, počutim se prav razbremenjenega, kajti na prvi tekmi osvojiti že tretje mesto, je zame več kot odlično in vse skupaj mi daje dodatno energijo in motivacijo za naslednje tekme v sezoni, že prva pa bo v Maleziji meseca maja in tudi tam si želim ponoviti tak rezultat.«

Red Bull Air Race - tokrat prvič v Rovinju
Red Bull Air Race – tokrat prvič v Rovinju

Tesna bitka najboljših

Seveda bo tekma v Maleziji nedvomno večje razsežnosti, pa vendarle – v Rovinj je po uradnih podatkih organizatorja prišlo navijat, pozdravljat, mahat, firbcat kar 50 tisoč ljudi, večina iz sosednjih držav, peščica pa tudi iz daljnih krajev, predvsem Japonske, katere predstavnik Yoshihide Muroya je prvi Azijec v tekmi Red Bullovih letalskih dirk, ki je hkrati tudi osvojil svoje prve stopničke v karieri – na tretje mesto je bil sila ponosen.

Kot nam je zaupal je bil med kvalifikacijami precej sproščen, na dan D pa se je kaj hitro zavedel, da gre zares, še posebno, ko mu je uspelo poleteti med prve štiri.

Vrh tokratne tekme je bil nekoliko drugačen kot na otvoritveni tekmi v Abu Dhabiju. Slavil je Hannes Arch, za katerega je prišla navijat družba dobro razposajenih navijačev iz njegove rodne Avstrije. Dvakratnega svetovnega prvaka Paula Bonhomma je ugnal z brezhibnim nastopom in zavidljivim končnim rezultatom 59,012 sekund ter tako osvojil osmo zmago v svoji karieri, medtem ko ga je Bonhomme, da se njegovi tekmeci ne bi preveč navadili njegovih zmag, kot je v šali po tekmi dejal na tiskovni konferenci, lovil s časom 59.097 sekund.

Poškodba letala izločila Britanca

Visokega srčnega utripa polna tekma, ki ima sicer povsem preprosta pravila – piloti morajo kar najhitreje poleteti med stožci z največjo dovoljeno hitrostjo 370 kilometrov na uro pri vstopu skozi štart – pa ni bila za vse tako edinstvena in polna zadovoljivih vtisov. Britanec Nigel Lamb se je tik pred vzletom s propelerjem dotaknil tal in poškodoval letalo ter tako ostal praznih rok, saj je bil iz bitke izločen. Tudi Kanadčan Pete McLeod v finalu ni imel sreče – po kazenskih sekundah je pristal na četrtem mestu. Kljub temu je bilo zbrano občinstvo, ki je lahko po mili volji poležavalo na plaži in s pomolov krililo z zastavicami in rokami, več kot navdušeno. »Prišli smo iz Pule, otroci so presrečni, ker je dirka res napeta,« je povedal Ivica, ki je z družino in s fotoaparatom v rokah prišel ovekovečiti ta enkraten trenutek, ki je vsakemu izmed nas pustil velik adrenalinski spomin.

Ujeti trenutki – galerija Air Bull Race

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!