Revolucionarne prozorne zaščitne maske, s katerimi bo vse lažje! To so HelloMasks!

Čeprav se pandemija koronarnega virusa nadaljuje, nekateri ljudje vedno težje nosijo zaščitne maske za obraz. Strokovnjaki verjamejo in poudarjajo, da varujejo naše zdravje in hkrati učinkovito ustavijo širjenje Covid-19. Izgovori so popolnoma upravičeni, saj je težko in neprijetno dihati z masko in mnogi pravijo, da jih ljudje težje tudi razumejo, ko jih nosijo. Ljudje namreč avtomatično spremljamo usta, ko se z drugimi pogovarjamo. Te probleme bodo rešili z inovacijo prozornih zaščitnih mask, ki prihajajo iz Švice.

Na srečo obstaja rešitev za vse te težave, tokrat ta prihaja iz Politehniške šole v Lozani in švicarskega zveznega laboratorija za znanost in tehnologijo. Skupina raziskovalcev teh dveh institucij je dve leti delala na prototipni maski za obraz, ki nudi ustrezno zaščito, ne moti dihanja, je pa tudi pregledna, tako da lahko ljudje v celoti vidijo vaš obraz, ko se pogovarjate z njimi.

Za razliko od podobnih modelov prozornih mask, ki se zameglijo, ko ljudje dihajo ali govorijo, švicarski prototipi z imenom HelloMasks vedno ostanejo popolnoma čisti. Maske so narejene iz posebnega organskega materiala na osnovi biomase, kar pomeni, da so biorazgradljive in jih je mogoče reciklirati.

Za izdelavo tega materiala so raziskovalci uporabili tako imenovano tehniko elektro-predenja, s pomočjo katerega so ustvarili ultra tanke niti, ki so med sabo oddaljene le 100 nanometrov. Maske na ta način omogočajo neoviran prehod potrebnih delcev iz zraka, ne pa bakterij in virusov.

Takšne prozorne maske javnosti še niso na voljo, vendar bi se to lahko kmalu spremenilo. Izumitelji so namreč pred kratkim zagnali proizvodnjo, množično proizvodnjo pa načrtujejo od leta 2021. Prozorne maske HelloMasks bodo najprej dostopne zdravstvenim delavcem, kasneje pa jih načrtujejo prodajati tudi v prosti prodaji.

Dodatne Informacije

Več informacij:
epfl.ch

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!