fbpx

Ruski milijarder svojo več stomilijonsko superjahto zamenjal za največjo jadrnico na svetu, vredno 360 milijonov €

White Pearl je največja jadrnica na svetu.

Ko denar ni težava, je prav, da smo v koraku s časom. Prav to je storil ruski milijarder, ki je svojo 256-milijonsko jahto zamenjal za 360 milijonsko jadrnico! Andreja Melničenka je s tem postal lastnik največje jadrnice na svetu, dolge kar 142 metrov (prejšnja je bila očitno premajhna), ki sliši na ime Beli biser (White Pearl). Za razliko od drugih luksuznih plovil je to jadrnica, njeni jambori pa se vzpenjajo do nebes. Najvišji se namreč dviga kar 90 metrov visoko (za primerjavo, nebotičnik v Ljubljani je visok 70 metrov)!

Rusi so znani po tem, da radi pogledajo globoko v kozarec, pa tudi po milijonarjih, ki radi sežejo globoko v žep. Eden takih je 43-letni ruski oligarh Andrej Melničenko (obogatel je s predvsem proizvodnjo umetnih gnojil, na Forbesovi lestvici najbogatejših pa je trenutno na 97. mestu z ocenjenimi 8,5 milijardami evrom pod palcem), ki so mu v Hamburgu nedavno predali ”ključe” njegove nove morske igračke, 142-metrske megajahte White Pearl, največje jadrnice na svetu. Razkošno ladjo je oblikoval prosluli francoski oblikovalec Philippe Starck, v mesto in kožo pa so jo spravili nemški ladjarji Nobiskrug.

PREBERITE ŠE: Y.Co Yellow Submarine – podmornica za lastnike superjaht

Največja jadrnica na svetu je nedavno izplula iz Hamburga.
Največja jadrnica na svetu je nedavno izplula iz Hamburga.

Jadrnica White Perla Ladja lahko doseže najvišjo hitrost 39 km/h (20,8 vozla), medtem ko potovalna znaša 29 km/h (15,6 vozla), poleg klasičnih soban in palube, pa v podpalubju ne skriva zgolj strojnice, ampak tudi sobo za opazovanje dna. V strojnici se nahaja hibridni dizelsko-električni motor, ki plovilo poganja, ko so njena jadra zložena.


Na njej se najde prostora za 20 gostov in 54 članov posadke, kar je nadgradnja glede na sedanji prevoz. Do zdaj se je Rus prevažal z jahto ”A” (takšno ime ji je dal bojda zato, da bi bila v registru vedno na prvem mestu; ego in to) vredno skoraj 260 milijonov evrov. In če mu ni do potovanja z ladjo, preprosto sede v svoje letalo Boeing 737. Kaj se pa človek zamudi!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!