fbpx

S tem trikom bo šopek v vazi ostal svež več kot 7 dni

Foto: envato

Ali želite, da šopek v vazi zdrži več kot 7 dni?

Šopek v vazi so lep dodatek v domu, vendar ponavadi začnejo veneti že po le nekaj dneh. Kljub temu da se trudimo z menjavo vode, rezanjem stebel in dodajanjem hranil, to včasih ni dovolj, da bi ostale sveže dlje časa.

Obstaja trik, ki lahko pomagajo podaljšati obstojnost rož v vazi.

Kako podaljšati svežino šopka v vazi?

Skrivnost se skriva v bakrenih kovancih!

Bakreni kovanci v vodi lahko dejansko podaljšajo obstojnost rož v vazi. To je posledica antimikrobnih lastnosti bakra, ki preprečujejo razmnoževanje bakterij v vodi.

Skrivnost se skriva v bakrenih kovancih. Foto: Pixabay

Ko rože absorbirajo vodo skozi stebla, se voda sprosti v vazo, kjer lahko bakreni kovanci delujejo kot naravni antibiotik, ki ubija bakterije in ohranja vodo čisto.

Kako uporabiti bakrene kovance za podaljšanje obstojnosti rož v vazi?

Najbolje je uporabiti stare bakrene kovance, saj imajo večjo vsebnost bakra. Najprej izberite sveže rezano cvetje in ga postavite v vazo z vodo. Prepričajte se, da ste odstranili liste, ki bi lahko prihajali v stik z vodo, saj lahko povzročijo razkroj.

Nato v vazo dodajte nekaj bakrenih kovancev. Količina kovancev, je odvisna od velikosti vaze in količine vode, vendar je običajno priporočljivo dodati nekaj kovancev na dno vaze.

Naj vaše rože zasijejo. Foto: Pixabay

Nasveti za uporabo bakrenih kovancev za podaljšanje obstojnosti rož

Večja, kot je vaza in več vode vsebuje, več bakrenih kovancev boste morda potrebovali, da dosežete želeni učinek. Če opazite, da se voda hitro postane motna, je priporočljivo, da jo redno menjate. Sveža voda bo pomagala ohranjati čistočo in svežino rož v vazi.

Če želite še dodatno podaljšati obstojnost rož v vazi, lahko v vodo dodate tudi malo kisa. Kis deluje kot naravni konzervans in pomaga ohranjati vodo čisto ter preprečuje razvoj bakterij. Poleg bakrenih kovancev lahko v vodo dodate tudi druge naravne sestavine, kot so tabletka aspirina ali sladkor, ki lahko pomagajo podaljšati obstojnost rož v vazi.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.