Topimo se: v 23 letih je Zemlja izgubila kar 28 bilijonov ton ledu!

Med letoma 1994 in 2017 so britanski znanstveniki analizirali satelitske posnetke ledenikov, gora in ledenih plošč ter ugotovili, da je Zemlja v tem obdobju izgubila presenetljivih 28 bilijonov ton ledu.

Znanstveniki z univerz v Leedsu, Londonu in Edinburghu takšno izgubo ledu imenujejo za neverjetno in verjamejo, da bi lahko povzročila drastičen dvig morske gladine, morda celo za meter do konca stoletja.

Rezultati študije so bili objavljeni v reviji Cryosphere Discussions.

“Če to postavimo v kontekst – vsak centimeter dviga morske gladine pomeni, da se bo v bližnji prihodnosti milijon ljudi, ki živijo na nizki nadmorski višini, prisiljenih preseliti,” je za Guardian povedal profesor Andy Shepherd z Univerze v Leedsu.

Dramatična izguba ledu ima lahko tudi druge posledice, vključno z motnjami v biološkem zdravju arktičnih in antarktičnih voda ter zmanjšanjem sposobnosti planeta, da sončno sevanje odbije nazaj v vesolje.

Britanski rezultati ustrezajo najslabšemu možnemu scenariju Medvladnega odbora ZN za podnebne spremembe (IPCC).

“Znanstveniki so že prej preučevali nekatera območja, kjer se led topi, na primer Antarktiko ali Grenlandijo, a to je prvič, da je kdo proučeval globalno taljenje ledu, ki izginja z našega planeta,” je Shepherd dejal za Guardian. “In kar smo odkrili, nas je osupnilo.”

“Malo verjetno je, da velik del od 28 milijard izgubljenih ton ledu ni neposredna posledica podnebnega segrevanja,” je še dejal.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
10+ etičnih in trajnostnih modnih blagovnih znamk: za nakupe brez slabe vesti