Foto: Alek Pluta

Prihodnost kolesarjenja: kolesarska pot z osvetljenim nadstreškom in polnilnimi postajami

Projekt, za katerega si želimo, da bi zaživel tudi v Sloveniji

Zadnjič posodobljeno: :

Kolesarske steze postajajo vse pomembnejši element sodobnega prevoza po mestih, kar urbane arhitekte in oblikovalce spodbuja, da razmislijo o njihovi prihodnji uporabi in potencialu. S tem v mislih – in pod močnim vplivom koncepta trajnosti – je arhitekt Peter Kuczia predstavil "solarno kolesarsko stezo", večnamensko fotovoltanično pot za kolesarje in pešce. Projekt je bil ustvarjen za okrožja v Švici in Dubaju, vendar ga je mogoče prilagoditi kateri koli lokaciji na svetu!

Kolesarska steza Petra Kuczie uporablja sončno energijo za proizvodnjo električne energije, ki jo je mogoče uporabiti za polnilne postaje za kolesa in telefone ter razsvetljavo, medtem ko se presežek zbrane energije lahko razdeli za dodatne storitve. Projekt je zasnovan kot privlačna struktura, ki pritegne pozornost mimoidočih in jih spodbudi, da se naučijo več o trajnosti. Da bi nadalje zagotovil, da “solarna kolesarska steza” služi javnosti kot neformalna izobraževalna izkušnja, je arhitekt namestil razstavne table in plakate z informacijami o prednostih uporabe sončne energije v svetovnem merilu.

Kolesarska steza z nadstreškom s kolektorji in polnilnimi postajami
Foto: Alek Pluta

“Le en kilometer steze bi lahko zagotovil približno 2.000 MWh električne energije in lahko napajal 750 gospodinjstev ali oskrbel z električno energijo več kot 1.000 električnih avtomobilov, ki prevozijo 11.000 km na leto,” še dodaja Kuczia.

Bi si takšen projekt želeli tudi v Sloveniji?

Dodatne Informacije

kuczia.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!