fbpx

Recept: Rustikálny francúzsky koláč Galette

francoska pita galeta
Foto: envato

Bonjour, gurmánski priatelia a milovníci pečenia! Dnes sa vydáme na úžasnú kulinársku cestu do krásneho francúzskeho vidieka, kde si pripravíme rustikálne francúzske pirohy "galettes".

Galete niso samo okusne, ampak ponujajo tudi odlično priložnost za eksperimentiranje z različnimi okusi in nadevi. V nadaljevanju članka bomo raziskali različne vrste galet, z vami pa bomo delil naš najljubši in najpreprostejši recept za galete, ki bo zagotovo navdušil vaše prijatelje in družino.

Foto: envato

Kaj je francoska pita galeta?

Galette je izraz, ki se v francoski kuhinji uporablja za opis različnih vrst ploščatih, okroglih ali prostih skorjastih tort. V tej objavi se bomo osredotočili na bolj vsestransko in preprosto različico pite galette – sladko ali slano torto proste oblike, narejeno iz maslene, kosmičaste skorje peciva in različnih nadevov, od sadja do zelenjave in sirov.

Zdaj je čas, da zavihamo rokave in naredimo najbolj okusno galeto doslej! Ne skrbite, če niste slaščičarski profesionalec – ta recept je izjemno enostaven in prizanesljiv, rezultat pa bo neverjeten.

Francoska pita galeta

  • Vyhľadávané (servings): 12
  • Náročnosť: ľahké
  • Rating: ★★★★★
  • Tlačiť

Ingrediencie

    Ingrediencie na kôru:
  • 1 1/4 skodelice večnamenske moke
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 skodelice hladnega nesoljenega masla, narezanega na kocke
  • 4-6 žlic ledene vode
  • Ingrediencie na náplň:
  • 3 skodelice narezanega sadja ali zelenjave (kot so jabolka, hruške, breskve, paradižniki ali bučke)
  • 1/4 skodelice sladkorja (uporabite manj, če je vaš nadev naravno sladek)
  • 1 lyžica kukuričného škrobu
  • 1/2 žličke vanilijevega ekstrakta
  • 1/4 žličke cimeta ali drugih začimb (neobvezno)
  • 1 vajce
  • 1 žlica grobega sladkorja, za posipanje (neobvezno)

Pokyny

  1. V veliki skledi zmešajte moko in sol. Dodajte hladno, na kocke narezano maslo in z rezalnikom ali s prsti narežite maslo v moko, dokler zmes ne postane podobna grobim drobtinam.
  2. Postopoma dodajte ledeno vodo, eno žlico naenkrat, in mešajte testo z vilicami, dokler se ne začne združevati. Pazimo, da testa ne preobremenimo – mora biti rahlo drobljivo.
  3. Testo zvrnemo na rahlo pomokano površino in ga nežno oblikujemo v disk. Testo zavijemo v plastično folijo in za vsaj 1 uro ohladimo v hladilniku.
  4. Pečico segrejte na 190 °C. V veliki skledi zmešajte narezano sadje, sladkor, koruzni škrob, vanilijev ekstrakt in začimbe.
  5. Ohlajeno testo razvaljajte na kos pergamentnega papirja v krog, debel približno pol centimetra. Peki papir in testo prenesite na pekač.
  6. Nadev razporedite po sredini testa, tako da pustite približno 2 centrimetra roba. Robove testa nežno prepognite navzgor in čez nadev, po potrebi nagubajte in ustvarite rustikalno skorjo proste oblike.
  7. Izpostavljeno testo premažite s stepenim jajcem in potresite z grobim sladkorjem (če ga uporabljate) za čudovit zlat videz in malo hrustljavosti.
  8. Galeto pečemo v predhodno ogreti pečici 40-45 minut oziroma dokler skorja ni zlato rjave barve in nadev postane mehurček. Zadnjih 10-15 minut peke bodite pozorni na svojo galeto in jo pokrijte z aluminijasto folijo, če se robovi prehitro zapečejo.
  9. Galeto vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi približno 15 minut na pekaču. Nato ga previdno prestavite na rešetko, da se popolnoma ohladi ali postrezite toplo, odvisno od vaših želja.
  10. Narežite in uživajte v svoji okusni, domači galetti s kepico stepene smetane, kepico sladoleda ali kančkom karamelne omake za sladko različico. Za slano galeto jo lahko postrežete s svežo solato ali kančkom kisle smetane ali crème fraîche.

Voilà! Zdaj obvladate umetnost izdelave preproste in vsestranske galete, ki jo je mogoče prilagoditi vsakemu letnemu času in vsaki priložnosti. Bon appétit, prijatelji!

S vami od roku 2004

Od r 2004 skúmame mestské trendy a denne informujeme našu komunitu sledovateľov o najnovšom životnom štýle, cestovaní, štýle a produktoch, ktoré inšpirujú vášňou. Od roku 2023 ponúkame obsah v hlavných svetových jazykoch.