fbpx

Toto sú potraviny, ktoré spôsobia zvýšenie hladiny cukru v krvi

Príjem cukru a sacharidov je niečo, čo by si mal uvedomiť každý, najmä ľudia s cukrovkou alebo s ňou ohrození. V týchto prípadoch by ste sa mali zamerať na rady lekára, ale trocha znalosti niektorých faktov nikdy nikomu neublíži, najmä ak ide o potraviny, ktoré môžu spôsobiť prudké zvýšenie hladiny cukru v krvi.

Na raven sladkorja v krvi vpliva raven sladkorja v hrani, pa tudi vsebnost vlaknin, beljakovin in maščob. Vsi imajo vlogo pri določanju glikemičnega indeksa (GI) živila, pri čemer je referenca glukoza z GI 100. To seveda ni edini dejavnik, ki vpliva na prebavo in njen odraz na raven sladkorja v krvi, vendar je koristno vedeti, katera hrana ima ta učinek in kako ga lahko omilimo.

Bela zrna

Bela zrna najdemo v belem kruhu, testeninah in rižu, vse to pa so živila, iz katerih je bila med proizvodnjo odstranjena večina vlaken. Vlaknine vplivajo na zdravje črevesja, nas dlje ohranjajo site in pomagajo zniževati raven sladkorja v krvi. Ni konec sveta, če se občasno odločite za beli kruh ali druga živila z belimi zrni, vendar bi bilo dobro dobro, da jih ob tem združite s pustim mesom ali hrano, ki ne vsebuje škroba. Bolj zdrave alternative so zagotovo polnozrnate različice, pa tudi živila, kot sta kvinoja in ajda.

Hitra hrana

Hitra hrana / Foto: Unsplash

Vsi vemo, da hitra hrana ni zdrava, običajno pa jo povezujemo s kalorijami in maščobami, medtem ko je dejansko bogata s sladkorji in rafiniranimi ogljikovimi hidrati. Temu se je vsekakor treba izogniti, če pa si jo res želite kdaj privoščiti, izberite možnost brez pomfrija, gaziranih pijač in dodatkov, kot je omaka. Izberite nekaj, v čemer je manj mesa in več kruha in ne pretiravajte.

Ovocie

Da, sadje je zdravo in ga ne smemo izključiti iz prehrane, vendar morate biti previdni, kdaj in koliko ga pojeste. Sveže in zamrznjeno sadje je najboljša izbira, pri konzerviranem ali suhem sadju pa je treba biti zelo previden. Sadje v pločevinkah ima veliko dodanega sladkorja, suho sadje pa v manjših grižljajih večjo količino sladkorja. Ne pozabite, da zaužito sadje vključite v dnevni vnos ogljikovih hidratov in ga ne izpostavljajte kot posebno kategorijo.

Škrobna zelenjava

Škrobna hrana / Foto: Unsplach

Krompir, grah in koruza so polni škroba in s tem sladkorja. Ne bi jih smeli popolnoma izločiti iz prehrane, ker vsebujejo tudi veliko koristnih snovi, vključiti pa jih je treba tudi v dnevni vnos ogljikovih hidratov. Njihov vnos uravnotežite z uživanjem zdravih maščob in beljakovin, vse pa dopolnite z zelenjavo, ki ne vsebuje škroba, kot so brokoli, cvetača, zelje in zelena solata.

S vami od roku 2004

Od r 2004 skúmame mestské trendy a denne informujeme našu komunitu sledovateľov o najnovšom životnom štýle, cestovaní, štýle a produktoch, ktoré inšpirujú vášňou. Od roku 2023 ponúkame obsah v hlavných svetových jazykoch.