fbpx

Škoda Vision X Concept: tehnološko napreden koncept

Škoda Vision X Concept

Znamka Škoda je z vsakim novim modelom bolj ostra na pogled in nič drugače ni s konceptno Škodo Vision X Concept. Nakazuje smer dizajna, v katero bo šla Škoda v prihodnje. Sedi na 20-palčnih platiščih, kar je tako ali tako značilno za konceptne avtomobile. Ima kljuke, ki se skrijejo v vrata in s tem ustvarijo gladek stranski profil. Dodajmo k temu še ekstravagantno in minimalistično notranjost z velikim osrednjim zaslonom in že imamo prav privlačen koncept.

Po velikosti se Škoda Vision X Concept uvršča pod Škodinega Karoqa, a bolj kot to je zanimiv z vidika tehnologije. Poganja ga namreč lahko bencin, stisnjeni zemeljski plin ali zgolj električna energija. Srce koncepta predstavlja 1,5-litrski bencinski motor, ki ima namesto TSI oznako G-TEC kot preostali Škodini modeli, ki lahko delujejo na CNG – stisnjeni zemeljski plin.

Škoda Vision X Concept
Škoda Vision X Concept

Kadar koncept Vision X  poganja CNG, ima 130 konjskih moči in 200 Nm navora, kar je povsem dovolj za vsakodnevno vožnjo po mestu. CNG-plin se shranjuje v dveh ločenih posodah, ena je pod zadnjo klopjo, druga pa tik za zadnjo osjo. Primarna je posoda pod zadnjo klopjo, ki se tudi najpogosteje uporablja. Sekundarna se začne praznit le v primeru, ko potrebujemo več moči in dodatnega zagona. Vision X ima dva elektromotorja. Prvi je klasičen, z jermenom povezan z bencinskim motorjem in deluje kot njegov zaganjalnik. Drugi ima povsem drugačno funkcijo, saj gre za elektromotor v pogonskem smislu, ki nudi še dodatnih 70 Nm navora. Nahaja se na zadnji osi in priskrbi potreben zagon, ko je ta potreben. Povezan je z litij-ionsko baterijo, ki se polni z rekuperacijo oziroma z regenerativnim zaviranjem.


Glede na vozne razmere ima lahko Škoda Vision X Concept pogon na prednji, zadnji ali oba kolesna para. Vsega skupaj lahko Vision X premore kar 1000 Nm navora, kar je zelo impresivna številka. Kar se zmogljivosti tiče, ta ni v samem vrhu, je pa povsem konkurenčna pri povprečni vsakdanji uporabi. Od 0 do 100 km/h potrebuje 9,3 sekunde in doseže najvišjo hitrost 200 km/h. Tudi razdalja, ki jo lahko prevozimo s tankom goriva, je povsem primerljiva s tisto, ki jo prevozijo običajni avtomobili z bencinskim motorjem, in je 650 kilometrov. Pri tem Vision X proizvede le 89 gramov škodljivih izpustov na prevoženi kilometer. Če ostanete brez goriva, je v prtljažniku spravljen električni skiro, s katerim se lahko poganjate še nadaljnji kilometer in pol.

Škoda Vision X Concept
Škoda Vision X Concept

Dodatne Informacije

Več informacij:
skoda-auto.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!