Skoraj jasnovidno: ljudje so si leta 1989 predstavljali, da bodo naša življenja v letu 2020 točno takšna!

Zadnjič posodobljeno: :

Izjemen viralni videoposnetek nekdanje BBC-jeve oddaje Tomorrow’s World kaže, kako so si ljudje leta 1989 predstavljali prihodnost, natančneje leto 2020. In njihove napovedi so veliko bolj natančne, kot si morda predstavljate.

V 80. letih prejšnjega stoletja so bili znanstvenofantastični filmi in serije izjemno priljubljeni. Ob vprašanju, kaj prinaša prihodnost v letu 2020, pa so znanstveniki po večini razmišljali drugače kot običajni ljudje. Ti so namreč v prihodnost zrli precej bolj pesimistično.

Ljudstvo je očitno še pod vtisom filmov skrbelo, da nas bo pretirana robotizacija zasužnjila in nas v slogu Terminatorja podjarmila. Da o jedrski vojni niti ne govorimo, saj se je strah po hladni vojni še kako ohranil. Spet drugi pa so napovedovali scenarij iz filma Wall-E, po katerem bomo ljudje zaradi pretirane pomoči robotov postali leni, debeli in nezmožni samostojnega življenja. So pa trenutno stanje veliko bolj zadeli znanstveniki, ki so v BBC-jevi oddaji Tomorrow’s World napovedovali trende prihodnosti.

Epizoda iz leta 1989 je precej natančno opisala, kaj vse bo mogoče početi v hiši prihodnosti. Že res, da nas večina takšnih hiš nima, a če se odločimo, lahko že danes spremenimo lasten dom v pametni dom, ki bo precej podoben tistemu iz omenjene epizode. Napovedali so, da bomo predvajanje glasbe naročili kar z glasovnim ukazom, kar lahko že nekaj let počnemo s pametnimi zvočniki in njihovimi asistentkami. Pametna hiša se prek umetne inteligence tudi nauči, katere prostore najbolj uporabljamo, in jih na podlagi tega greje bolj kot druge. Luči se nam lahko ugašajo prek senzorjev gibanja, zato nam ni treba vedno iskati stikala.

Malce visokoleteča je zgolj ideja, da lahko aparate, kot je sušilnik za lase, naslonimo kamorkoli na zid in tako napajamo z elektriko. To pomeni vgradnjo indukcijske tuljave v zid, kar pomeni, da bi nas v praksi tako velik brezžični polnilnik dobesedno skuril. Baterije so trenutno pametnejša rešitev.

Najbolj presenetljivo pa je poslušati mnenja voditeljev v oddaji, ki so že takrat opozarjali, kako pomembno je domove opremiti z materiali, ki bodo bolje toplotno izolirali hišo. Uhajanje energije pomeni več ogrevanja, posledično pa večji prispevek h globalnemu segrevanju. Tematika, ki je še kako aktualna in katere posledice danes še kako občutimo.

Pred par dnevi je presenetila novica, da so na Antarktiki izmerili 21° Celzija
Pred nekaj dnevi je presenetila novica, da so na Antarktiki izmerili 21 stopinj Celzija.

Tehnološki preboji se dogajajo skorajda vsak dan, z njimi pa ohranjamo upanje na lepšo prihodnost. Gensko zdravljenje, ki je pred meseci rešilo malega Krisa in ki so si ga znanstveniki v 80. letih prejšnjega stoletja že drznili napovedati, je še pred leti veljalo za znanstveno fantastiko. Ravno tako si pred toliko leti niso znali predstavljati, da se bodo avtomobili vozili sami in da bomo v žepu imeli napravo, ki je milijonkrat zmogljivejša od tiste, ki je na Luno spravila prvega človeka. Mogoče še nimamo ravno lebdečih avtomobilov oziroma stanovanjskih sosesk na Marsu, a počasi bomo prišli tudi do tja.

SpaceX si trenutno še najbolj prizadeva, da bi spravil človeka na Mars
SpaceX si trenutno še najbolj prizadeva, da bi spravil človeka na Mars.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Test: novi iPhone 12 Pro Max – je vreden svojega denarja?!