Slovenski leseni fotoaparat Ondu Pinhole MK II na Kickstarterju po stopinjah predhodnika

Luknjičarka Ondu Pinhole MK II

Slovenska ekipa Ondu z Elvisom Halilovićem na čelu kuje železo dokler je vroče, saj se dve leti po uspehu lesenega fotoaparata na Kickstarterju vrača na mesto zločina z izboljšano linijo kamer Ondu Pinhole MK II. Ondu druge generacije je že prvi dan dosegel 20 tisoč dolarjev ''visoko'' postavljeno letvico in za 24 ur potolkel svoj prejšnji čas, ko je uspel zastavljeni cilj doseči v približno 48 urah. Lesena kamera je glede na predhodnico bolj vzdržljiva, izpopolnjen magnetni sistem pa pomeni manj problemov z osvetlitvijo.

Slovenski leseni fotoaparat Ondu Pinhole MK II lahko prednaročite na spletnem portalu za množično financiranje Kickstarter, kjer se je takoj začel prodajati kot vroče žemljice. Pri izboljšavah kamere iz orehovega in javorjevega lesa premazanega s čebeljim voskom so upoštevali nasvete in komentarje, ki so jih prejeli v prvi kampanji, rezultat pa je bolj vzdržljiv izdelek z izboljšanim procesom fotografiranja. In kako se to odraža na novi generaciji Ondu kamer? Za lažje kadriranje so tu lasersko vgravirane črte, zaslonka je zaščitena z aluminijem, tu so močnejši magneti za pritrjevanje in pa natančnejši ter hitrejši sprožilec. Novost so tudi ročno izdelane platnene torbice kot zaščita za kamero, kar je nastalo posebej na željo lastnikov originalnega fotoaparata. In kdo jih šiva? Elvisova mama.

Kampanja na Kicstarterju poteka do 25. junija 2015, prvi kupci pa bodo naročila začeli prejemati novembra 2015. Pri izdelavi serije desetih različnih modelov, ki se razlikujejo po specifikacijah, velikosti in ceni (od preračunanih 54 do 270 evrov), Halilovići poleg družine pomaga tudi Žiga Miklavc, ki je svoje znanje prispeval že pri kameri prve generacije, za katero so tedaj zbrali 88 tisoč evrov in 2000 tisoč naročil. To je bilo krepko nad pričakovanji, saj so računali na izdelavo 300 lesenih fotoaparatov. Z zbranim denarjem so dokupili stroje za obdelavo lesa, izpopolnili delavnico in kupili potreben material.

PREBERITE ŠE: Touchless Shutter: Sony z aplikacijo za fotoaparat, ki samodejno sproži, ko pomigamo z roko

Leseni fotoaparat Ondu Pinhole MK II gre na Kickstarterju po stopinjah predhodnika.
Leseni fotoaparat Ondu Pinhole MK II gre na Kickstarterju po stopinjah predhodnika.

Za vse tiste, ki vam ni poznan izraz Pinhole kamera. Morda jo poznate pod imenom ”camera obscura” ali po slovensko luknjičarka. Gre namreč za najbolj ”primitivno” obliko kamere, predhodnico sodobnega fotoaparata, ki ne vsebuje leče in objektiva, fotografija pa nastane tako, da se fotografski film osvetli skozi majhno luknjico (zaslonko). Prav zaradi kot šivankino uho majhne luknjice je potreben nekoliko daljši čas osvetlitve. Z zaklopko tu upravljamo ročno. Kljub svoji ”primitivnosti” ustvarja fotografije, ki jih ne zmorejo ustvariti niti najboljši DSLR fotoaparati.

Dodatne Informacije

Več informacij:
kickstarter.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Xiaomi Mi Mix Fold: prvi res dostopni prepognjenček