fbpx

Sobne rastline, ki bodo dobro uspevale tudi neizkušenim vrtnarjem

Foto: Envato

Si želite v svoj dom vnesti nekaj zelenja? Tudi, če ste začetniki in se na rastline ne spoznate ali niste vešči v vrtnarstvu, je tu nekaj rastlin, ki so za oskrbo zelo enostavne.

Razlogov, zakaj je v dom priporočljivo vnesti čim več rastlin, je veliko. Rastline bodo med drugim očistile zrak v vašem domu, prijateljem in družini pokazale, da ste sposobni skrbeti za nekaj živega, hkrati pa naj bi tudi zmanjševale stres. Poleg tega bodo rastline odlična dekoracija v vašem stanovanju. Kaj pa, če so vaši prejšnji poskusi gojenja rastlin neslavno propadli?

Najbrž se vam je vsaj enkrat zgodilo, da je vaša rastlina kmalu po nakupu posušila. Suhi, rjavi listi se začnejo pojavljati čez noč in v naslednjih nekaj tednih postopoma prevzamejo celotno rastlino, dokler ne postane simbol vašega neuspeha. Ravno zaradi tega, pa tudi zaradi pomanjkanja časa, ki ga lahko namenijo gojenju rastlin, se mnogi popolnoma odrečejo pravim rastlinam in si pridobijo svoje zveste imitacije.

Če ste začetnik ali imate slabe izkušnje z rastlinami, se jim ne smete odreči, ampak morate dobiti odporne rastline, ki ne zahtevajo veliko nege. Spodaj smo izbrali pet rastlin, ki ne zahtevajo veliko nege in so izjemno odporne na vse pogoje, poleg tega pa bodo odlična dekoracija v vašem domu.

Zlati potos

Potos oziroma mavrina je zelo trpežno sobno zelenje, zato je odlična rastlina za začetnike. Ta rastlina je skoraj neuničljiva. Tudi če živite v stanovanju z malo dnevne svetlobe, se zlati plazec ne bo posušil, čeprav bi bilo najbolje, da ga postavite pred veliko okno. Zlata plazeča lahko doseže dva metra in raste izjemno hitro, zato je odlična izbira za tiste, ki želijo čim bolj in v najkrajšem možnem času ozeleniti svoj prostor.

Filodendron

Filodendron spada med ene najbolj pogostih sobnih rastlin v naših domovih. Cenjeni so predvsem zaradi svoje sposobnosti čiščenja zraka in izgleda. Zelo dobro prenaša majhno količino svetlobe, vendar bo pri močni posredni svetlobi rastel veliko bolje. To rastlino lahko gojite tudi v vodi in nato brez težav presadite v tla.

Taščin jezik

Sanseveria, znana tudi kot taščin jezik, ni le videti odlično, ampak je tudi ena izmed rastlin, ki zahtevajo najmanj nege. Temno zeleni mesnati listi, ki lahko zrastejo do 100 centimetrov, so prepredeni s svetlejšimi odtenki zelene, katerih intenzivnost je odvisna od količine svetlobe, ki doseže rastlino. Sanseveria odlično čisti zrak in skupaj s CO2 odlično absorbira benzen in formaldehid, zaradi česar je idealna rastlina za življenje v mestu.

Sukulente

Sukulente so vrsta kaktusov, ki se zaradi svoje nezahtevnosti uvrščajo v sam vrh najbolj priljubljenih rastlin. Ker spadajo v isto skupino rastlin kot kaktusi, te zadržujejo vodo v listih, steblih in koreninah, zato ne potrebujejo pogostega zalivanja. Verjetno najtežje delo pri nakupu je izbira vrste. Obstaja namreč toliko različnih vrst sukulentov, da se boste verjetno le težko odločili le za enega.

Zmajevka

Je izredno primeren za gojenje v zaprtih prostorih, zato ne preseneča, da je ena najpogostejših rastlin, ki jih lahko vidite v stanovanjih in pisarnah. Rastlina ne mara močne svetlobe, zato ne sme biti izpostavljen neposredni sončni svetlobi, odlični očisti zrak škodljivih spojin.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.