fbpx

Solar Roadways – avtocesta v sončno prihodnost

Si predstavljate, da bi se poškodbe vozišča namesto cestnega podjetja lotili inženirji? Nepredstavljivo? Zahvaljujoč ideji Scotta in Julie Brusaw to v prihodnje morda le ne bo tako neverjeten prizor. Solarni paneli naj bi namreč v celoti zamenjali asfaltne površine, ki naj bi jim poleg osnovne vloge zagotavljanja prevoznosti oziroma prehodnosti, pripadale še vloge ekološke in varnostne narave.

Čeprav je ideja preko crowdfundinga dobila finančni zalet, pa stroji še ne bodo brneli. A sanjski scenarij je tak. Nič več krpanja cest na star način, nič več udarnih jam. Konec kidanja ter poledenelih in zasneženih cest, saj so paneli grelci. Ker so občutljivi na pritisk, bi javili, če nas sredi ceste časa podrto drevo ali skala, zavoljo LED luči pa v temi živali ne bi opazili šele, ko bi se ji žarometi zasvetili v presenečenih očeh. Z istimi lučmi bi rekreativne površine lahko ukrojili glede na aktivnost. In to je le ‘zabavna’ plat solarnih panelov.

PREBERITE ŠE: Elektrarna, ki lebdi v zraku

Z nekaj kliki bi bilo moč zarisati ali prestaviti talne črte/oznake, kot so zebre in mesta za invalide, tudi črtkana črta pa bi se lahko hitro spremenila v polno. Ne le, da so paneli trajnejši kot njeni asfaltno-betonski bratranci, so tudi samozadostni, saj bi žarke spreminjali v energijo, kar bi v prevodu pomenilo nižje račune. In če bi z njimi samo v ZDA zamenjali vse ceste, bi država proizvedla 3 krat toliko energije kot jo ta čas porabi.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.