fbpx

Sony Predstavlja ZV-1 Mark II: napredno ultralahko orodje za vloganje

Sony Predstavlja ZV-1 Mark II:
Foto: Sony

Sony je predstavil svojo najnovejšo vlogersko kamero, Sony Predstavlja ZV-1 Mark II. Ta mala zverina se ponaša z 20MP tipom 1 (13.2 x 8.8mm) Stacked CMOS senzorjem in 18-50mm ekvivalentnim F1.8-4.0 objektivom.

Sony se vedno bolj zaveda, da so najbolj množični kupci prav bodoči vlogerji. In ta kamera je po vsej verjetnosti najboljši vstopni model za začetnike.

ZV-1 Mark II: Nadgradnja, ki postavlja standarde

ZV-1 Mark II gradi na temeljih originala z uporabo svetlejšega, širokokotnega zooma. To ga naredi še bolj primeren za vloganje, saj omogoča zelo širok kot snemanja, tudi z digitalno stabilizacijo (obrezava, ki je bila uporabljena na 24mm-ekvivalentnem objektivu Mark 1, je bila nekoliko omejujoča). Vsekakor pomembno pri snemanju sebkov in vlogov.

Napredni Stacked CMOS senzor omogoča snemanje 4K video posnetkov pri do 30p in 1080 video možnosti pri do 120p. Na strani fotografij, ZV-1 Mark II doseže nedavne modele RX100, z možnostjo kontinuiranega slikanja do 24 fps v JPEG ali Raw formatu. Aparat lahko shranjuje do 800 JPEG slik.

Sony ZV-1 Mark II ima iste tri kapsule mikrofonov, kar omogoča dobro zajemanje zvoka, brez dodatnega mikrofona in popolnoma gibljiv zaslon za snemanje videoposnetkov z obrnjenim fotoaparatom. Kar od nekdaj zahtevajo vlogerji.

Kamera ponuja S-Log2 in S-Log3 profile, vendar pa je video možno posneti le kot 8-bitne datoteke, kar omejuje stopnjo prilagodljivosti pri obdelavi videoposnetkov. S-Log3, ki kodira širši dinamični razpon, je še posebej nagnjen k posterizaciji pri obdelavi. Kot pri originalnem ZV-1, tudi tu ni priključka za slušalke za nadzor zvoka. Kar je v tem cenovnem razredu precej normalno.

Čeprav je ZV-1 Mark II odlična izbira za vlogerje, pa ne ponuja mehaničnega zaklopa. Ta omejitev je manjši problem pri kratkih ekspozicijah, saj lahko Stacked CMOS senzor prebere podatke zelo hitro – poleg tega je vgrajen tudi ND filter, ki omogoča uporabo širokih zaslonk v svetli svetlobi. Vendar pa je najdaljše možno časovno obdobje zgolj 1/4 sekunde, kar lahko omejuje ustvarjalno fotografijo.

Sony ZV-1 Mark II: dosegljiv in dostopen

Sony ZV-1 Mark II bo na voljo na prodajnih policah sredi junija 2023 po priporočeni maloprodajni ceni okoli 1000 evrov. Kamera bo na voljo v dveh barvnih različicah, črni in beli. Fotoaparat lahko kombinirate tudi s črnim ali belim Sony GP-VPT2BT Bluetooth držalom za snemanje, ki se podvoji kot kompaktno stojalo, za dodatnih 140 evrov.

Sony ZV-1 Mark II: Za zaključek

ZV-1 Mark II predstavlja pomemben korak naprej za vse vlogerje in ljubitelje fotografije. Njegova zmogljivost, prenosljivost in cenovna dostopnost ga postavljajo kot močno orodje za ustvarjalce digitalnih vsebin. Čeprav se lahko nekateri zadržki (kot je pomanjkanje mehaničnega zaklopa) zdijo kot slabosti, ZV-1 Mark II brez dvoma ponuja veliko za vaš denar, kar ga naredi odlično izbiro za vse, ki si želijo nadgraditi svojo opremo za vloganje. Oziorma imeti kos opreme, ki lahko odlično služi kot “back up” njihovi glavni Sony kameri. Kamera za zahteven videografe ne bo primerna. Za vloganje in potrebo po mobilnosti in dokumentiranju življenja posameznika pa izpade odlično orodje.

Foto: Sony
Sony se je že spet izkazal in z ZV-1 Mark II v svet poslal jasno sporočilo: osredotočenost na kakovost in inovacije, ki služijo potrebam uporabnikov, je vedno na prvem mestu. Kdo ve, kaj nas še čaka na Sonyjevi poti inovacij? Vsekakor se Sony zaveda, da so prav vlogerji njihovi najbolj množični uporabniki.

Če ste vloger, fotografski navdušenec ali preprosto obožujete nove tehnologije, je Sony ZV-1 Mark II definitivno vreden vaše pozornosti. Če ste v ekosistemu Sony, pa bo dober dodatek za različne snemalne situacije.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.