fbpx

Spomini so lahko podedovani in znanost je ugotovila, kako

Ali se vam je že kdaj zgodilo, da so se vam v spomin prikradli dogodki iz življenja katerega izmed vaših prednikov? Znanost pravi, da to pravzaprav ni nič nenavadnega.

Mnoge študije so že prišle do zaključka, da se učinki travmatičnih izkušenj prenašajo iz roda v rod. Verjetno vas zanima, kako je to mogoče.

Znanstveniki z Univerze Tel Aviv so v svoji raziskavi, ki je bila objavljena v reviji Cell, opisali mehanizem, ki omogoča prenos spomina. V vlogi testirancev so se tokrat znašli črvi.

Vodja raziskave dr. Oded Rechavi je razložil, da so proučevani črvi podedovali majhne molekule RNK, ki vsebujejo informacije o stradanju in okužbah njihovih staršev.

Ali ste že podoživeli travmatične izkušnje vaših staršev?
Ali ste že podoživeli travmatične izkušnje vaših staršev?

Ugotovili so, da pri ponovnem izdelovanju enakih RNK molekul delujejo encimi, imenovani RdRP. Znanstvenikom je prav tako uspelo izločiti gene, ki so odgovorni za to, ali do spremembe v izražanju genov med organizmom in njegovim prednikom pride ali ne. Poimenovali so jih MOTEK (Modified Transgenerational Epigenetic Kinetics) geni.

Raziskava je bila resda izvedena na primeru prenosa dedne informacije pri črvih, a je kljub temu ponudila uporabne odgovore. Znanstvenikom je uspelo odpreti vrata novemu polju genetskih raziskav človeka.

Dodatne Informacije

Več informacij:
cell.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!