fbpx

Sprehod skozi zgodovino vesoljskih oblek

Resda smo se v vesolje prvič sprehodili ''šele'' leta 1961, pa nas sprehod skozi zgodovino vesoljskih oblek popelje kar 80 let nazaj. In preden so postale oranžni oziroma beli skafandri, ki spominjajo na gumijastega možiclja od Michelina oziroma na elitnega vojaka za razoroževanje bomb, so bile bliže potapljaškim oblekam. Sicer pa od šestdesetih letih vesoljska moda ni doživela drastičnih sprememb, je pa drastično napredovala v tehnologiji.

Sprehod skozi zgodovino vesoljskih oblek sicer ni tako razburljiv kot sprehod v vesolju, ki ga v njem opravljajo astronavtje, vendar pa je razvoj vsekakor zanimiv, predvsem zaradi nekaterih modnih ”kiksov”. Nekih drastičnih sprememb v zadnjem desetletju v smislu videza sicer ni bilo (se bo pa to spremenilo jeseni 2015), verjetno spričo dejstva, da obleke za astronavte, t.i. skafandre, od leta 1972 izdeluje le eno podjetje, japonski Smithsonian. To je 32 let nazaj izdelalo tudi prvi kombinezon, ki je okusil vesoljsko atmosfero.

PREBERITE ŠE: Najbolj natančen zemljevid vesolja

Prva potapljaška, pardon, vesoljska obleka.
Prva potapljaška, pardon, vesoljska obleka.

Obleke astronavtov so vsekakor nekaj posebnega, posebej danes, ko si astronavt pravzaprav nase nadene robota. Pri nas si lahko prave vesoljske obleke (obe, Orlan in Sokol sta še aktivni) ogledate v Kulturnem središču evropskih vesoljskih tehnologij KSEVT. In ja, taka moda ni poceni, omenjeni sta vredni 2 oz. 4 milijone ameriških dolarjev.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.