fbpx

Steve Jobs in njegovi znameniti citati

Steve Jobs

Citati Steva Jobsa bo tisto nekaj, kar bo ostalo večno zapisano ob njegovem imenu. Jobs bi bil 24. februarja 2015 star 60 let. Žal ga že od 5. oktobra 2011 ni več med nami, zato pa z nami še naprej živijo sadovi njegovega dela. Pa ne samo tehnoloških inovacij kot so Macintosh, iMac, iPod, iTunes, iPhone in iPad, tudi njegove modrosti, ki jih je redno delil s svetom in, ki so danes zapakirane v znamenite citate (modre misli). Steve Jobs namreč ni bil samo poln idej in vizij, bil je tudi poln globokih misli, s katerimi je vplival na mnoga življenja. Za vas smo prepravili pregled nekaterih najboljših ciatov in modrih misli.

Steve Jobs, mislec, vizionar, mož besede, ustvarjalna osebnost, guru informacijske dobe, mojster javnega nastopanja,… svetu ni zapustil samo kultne blagovne znamke Apple, ki jo je povzdignil do tehnološkega božanstva, pač pa tudi inspiracijo za ljudi, saj je svet obračal na bolje. To je delal skozi revolucijo na področju osebnih računalnikov, telefonov, glasbe, animiranih filmov, tabličnih računalnikov in digitalnega založništva, pa tudi skozi besede, ki so vredne precej več kot tržna vrednost Appla. Nekateri njegovi govori so vsebovali citate, ki so ponarodeli in so se zapisali v srca ljubiteljev “uporniškega” podjetništva.

PREBERITE ŠE: Steve Jobs: kako je leta 1999 “računalniški čarovnik” publiko osupnil z demonstracijo delovanja omrežja Wi-Fi

Steve Jobs v zgodnjih letih svoje vizionarske kariere.
Steve Jobs v zgodnjih letih svoje vizionarske kariere.

Kopico znamenitih citatov Steva Jobsa najdete v nadaljevanju:

  • Strastni ljudje so tisti, ki lahko iz sveta napravijo lepši kraj.
  • Najljubše reči v mojem življenju nič ne stanejo. Resnično jasno je, da je najbolj dragocena reč, ki jo imamo, čas.
  • Ne bi rekel, da nisem obziren do ljudi, toda če je nekaj zanič, jim to tudi povem. Moja naloga je, da sem iskren. Vem, o čem govorim, in običajno se izkaže, da imam prav. To je kultura, ki sem jo hotel ustvariti. Med seboj smo kruto iskreni in vsakdo mi lahko reče, da klatim neumnosti, in jaz jim lahko povem isto. Nekajkrat smo se hudo sprli in kričali drug na drugega, a to so bili moji najlepši trenutki.
  • Ostanite lačni, ostanite norčavi.
  • Dizajn ni samo videz. Dizajn je tudi funkcionalnost.
  • Ko sem imel 17 let, sem prebral citat, ki je šel nekako tako: ”Če živiš vsak dan, kot, da je tvoj zadnji, boš imel nekega dne vsekakor prav.” Vtisnil se mi je in od takrat se zadnjih 33 let vsako jutro pogledam v ogledalu in se vprašam: ”Če bi bil danes zadnji dan mojega življenja, bi hotel početi to, kar nameravam početi danes?” In ko je bil odgovor ”Ne”preveč dni zapored, sem vedel, da moram nekaj spremeniti.
Steve Jobs se je poslovil prehitro, a ne prehitro, da svetu ne bi dal stvari, ki bodo za večno zaznamovala naša življenja.
Steve Jobs se je poslovil prehitro, a ne prehitro, da svetu ne bi dal stvari, ki bodo za večno zaznamovala naša življenja.
  • Če še nisi našel, išči naprej. Ne ustali se. Kot velja za vse, kar je povezano s srcem, boš vedel takrat, ko boš našel. In kot velja za vsa odlična razmerja. In z leti postaja vedno boljše.
  • Ne moreš ustvarjati povezav, če gledaš naprej; povežeš jih lahko zgolj z gledanjem nazaj. Zato moraš verjeti, da se bodo nekako povezale v prihodnosti. V nekaj morate verjeti- svojemu občutku, usodi, življenju, karmi, čemurkoli. Tak pristop me še nikdar ni razočaral in imel je velikanski vpliv na moje življenje.
  • Edini način, da delo opraviš izjemno je, da delaš to, kar si sam želiš.
  • Zapomniti si, da boš umrl, je najboljši način, da se izogneš pasti prepričanja, da imaš kaj za izgubiti.
  • Nihče noče umreti. Tudi ljudje, ki hočejo v nebesa, nočejo umreti, da bi šli tja. Po drugi strani pa je smrt nekaj, kar je skupno vsem nam. Nihče ji še ni ubežal. In tako je tudi prav, saj je smrt po vsej verjetnosti najboljša inovacija življenja. Je življenjska spremenljivka. Odmakne staro, da bi se naredil prostor za novo. Sedaj ste novi vi, a nekega dne, ne tako dolgo od tega trenutka, boste postajali stari in se počasi odmaknili. Oprostite, ker sem tako dramatičen, a tako je.
  • Inovacija razlikuje vodjo in sledilca.
  • Strank ne moreš vprašati, kaj hočejo, in jim to nato ponuditi. Ko izdelate stvar, bodo hoteli že nekaj novega.
Steve Jobs Steve je vsak večer poskrbel, da je družina večerjala za veliko mizo v kuhinji, se pogovarjala o knjigah, o zgodovini in drugih temah. Nihče ni nikoli izvlekel iPada ali računalnika.
Steve Jobs Steve je vsak večer poskrbel, da je družina večerjala za veliko mizo v kuhinji, se pogovarjala o knjigah, o zgodovini in drugih temah. Nihče ni nikoli izvlekel iPada ali računalnika.
 • Biti najbogatejši človek na pokopališču mi ne pomeni nič. Pomeni pa mi, da si lahko rečem, da smo naredili nekaj čudovitega, ko se zvečer odpravljam v posteljo.
 • Vaš čas je omejen, zato ga ne tratite s tem, da živite živjenje nekoga drugega. Ne bodite ujeti v dogmo- kar je živeti z rezultati razmišljanja drugih ljudi. Ne dovolite, da hrup drugih mnenj zaduši vaš notranji glas. Najpomembnejše je, da imate pogum, da sledite svojemu srcu in intuiciji. Ta dva nekako že vesta, kaj si resnično želite postati. Vse ostalo je drugotnega pomena.
 • Takrat se je zdelo kot zdravilo slabega okusa, vendar se mi zdi, da ga je pacient potreboval. Včasih vas bo življenje udarilo v glavo s kosom opeke. Ampak ne izgubite vere.
 • Ne dobimo priložnosti, da bi lahko delali tako zelo veliko različnih stvari, zato bi morala biti vsaka odlična. Zato, ker je to naše življenje.
 • Opominjati se, da boš nekoč umrl, je najboljši način, ki ga poznam, da se izognem napačnemu mišljenju, da imam kaj za izgubiti.
 • Nujno je treba v nekaj verjeti- v svoj pogum, v življenje, v usodo, v karkoli. Ta odnos me nikoli ni pustil na cedilu!
 • Prepričan sem, da je približno polovica tistega, kar loči uspešne podjetnike od neuspešnih, vztrajnost.

Eden najbolj znanih govorov Steva Jobsa je nastal leta 2005 v okviru podelitve diplom na fakulteti Standford. Misli iz tega govora, so izjemna inspiracija mnogim saj odkrito spregovori o svojem življenju, bolezni in smrti.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.