fbpx

Strokovnjaki so ugotovili, koliko časa potrebujemo, da se zares zaljubimo

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Oh, ta zaljubljenost. Za romantike velja za najlepše čustvo, ki ga lahko občutijo, strokovnjakom pa še vedno predstavlja uganko. Čeprav poznamo kemijske reakcije, ki se odvijajo v naših možganih, ko nam nekdo postane všeč, nam še ni znano, kaj točno vpliva na to, da se določena oseba zaljubi. Mi smo se tokrat pozanimali o še enem vprašanju, ki se ga lotevajo mnoge raziskave: koliko časa potrebujemo, da se zares zaljubimo?

Ljudje se že od nekdaj sprašujemo o svetu ljubezni. Zanima nas, kako je mogoče, da nas določeni posamezniki privlačijo skoraj v trenutku, ko jih spoznamo, energije drugih pa sploh ne začutimo? Ali se prava ljubezen res zgodi šele po določenem času razmerja, ali pa jo bomo z osebo, ki nam je zares namenjena, začutili že veliko hitreje? Pozanimali smo se, kaj trdi znanost: koliko časa potrebujemo, da se zares zaljubimo?

Se tudi vi sprašujete o svetu zaljubljenosti? Foto: Monstera / Pexels

Koliko časa potrebujemo, da se zaljubimo?

Morda se sprašujete, če je sploh mogoče izračunati časovno obdobje, po katerem se prične zaljubljenost. Ta pojem si namreč vsak posameznik razlaga nekoliko drugače. Nekateri ga dojemajo kot močno privlačnost, ki jo včasih začutijo, preden izbranca sploh spoznajo, drugi pa to čustvo prepoznajo kot globoko intimnost, za katero je potreben določen čas razmerja.
Študija, objavljena v znanstvenem časopisu Journal of Personality and Social Psychology zaljubljenost dojema kot drugo, torej čustvo, ki je zelo blizu tisti globoki ljubezni, pri kateri smo pripravljeni za partnerja narediti vse. Pokazala je, da moški zanj v povprečju potrebujejo 97 dni, ženske pa 149 dni.

Glede na raziskave se moški zaljubijo hitreje kot ženske Foto: Katerina Holmes / Pexels

Kaj vpliva na to, da se zaljubimo hitreje?

Seveda na hitrost, s katero se zaljubimo, vpliva več različnih faktorjev. Po mnenju psihologov je prvi gotovo stil naše navezanosti. Ljudje, ki se najbolj poistovetijo z ambivalentnim oz. tesnobnim tipom navezanosti (tip, pri katerem potrebujejo veliko partnerjeve pozornosti in v njegova čustva velikokrat podvomijo), se po navadi zaljubijo hitreje, medtem ko ljudje z izogibajočim tipom navezanosti (zanj je značilno izogibanje intimnosti) za zaljubljenost potrebujejo več časa.

Drugi faktor so lastnosti osebe, s katero vstopimo v romantični odnos. Strokovnjaki ugotavljajo, da nas najbolj privlačijo ljudje, katerih obnašanje nas spominja na ljubezen, ki smo jo prejeli v otroštvu in lastnosti naših staršev. Podobnost temu, kar poznamo, nam daje občutek varnosti in tako povzroči, da čustva občutimo hitreje. Če naše otroštvo ni bilo najlepše, je zato zelo pomembno, da se s svojimi travmami soočimo in jih razčistimo: na tak način se bomo namreč izognili zaljubljenosti v partnerje, ki do nas ne bi imeli zdravega odnosa.

Tretji dejavnik, ki vpliva na hitrost zaljubljenosti, je spolnost. Veliko ljudi povečano navezanost občuti po tem, ko se s partnerjem povežejo spolno, zato se včasih čustva pojavijo tudi po priložnostnem seksu in odnosih brez obveznosti.

Obstajajo tudi drugi aktorji, ki pa se od posameznika do posameznika razlikujejo. Nekateri močna čustva zaznajo šele po tem, ko partnerja zares spoznajo in ugotovijo, kako zelo jim ustreza njegova osebnost. Po drugi strani mnogi zaljubljenost začutijo le na podlagi spolne privlačnosti, karakterno ujemanje pa v njih povzroči čustva tiste prave ljubezni. Vsekakor pa je pri zaljubljenosti potrebno, da na odnos pogledamo tudi realistično in ocenimo, ali se z osebo vidimo v prihodnosti ali pa gre le za telesno privlačnost.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.